Hrachová kaše

Hrách setý (Pisum sativum) je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých původem ze Středomoří. V Česku patří k nejstarším pěstovaným rostlinám. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina.

Hrachová kaše je staročeský pokrm, který přetrval až do současné české kuchyně. V současnosti již nevyužíváme hrachové kaše jako hlavní pokrm dne, ale zajisté nám poslouží jako skvělá příloha (hlavně k uzeným masům a uzeninám).
Při přípravě hrachové kaše nemůžeme opomenout historickou spojitost s cibulí (v kaši i na kaši)…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Hrách zelený (suchý) 300g
  • Voda na vaření
  • Česnek 2 velké stroužky
  • Sůl cca 1 lžička
  • Kmín mletý ½ lžičky
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Mléko cca 0,5dl
  • Cibule 1 střední do kaše
    + 2 střední na kaši
  • Sádlo 1 lžíce do kaše
    + 2 lžíce na kaši

Postup:

Hrách (jakostní nemusíme přebírat) v hrnci zalijeme vodou tak, aby byl cca 2cm ponořený a necháme namočený několik hodin (nejlépe do druhého dne).

Jednu oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Dvě nakrájíme na kolečka silná cca 2mm.
Oloupeme stroužky česneku k prolisování.

Namočený hrách v téže vodě přivedeme k varu a přiklopený vaříme středním varem do úplného změknutí. Doba varu závisí na délce jeho namočení, je přibližně 45-60 minut. Pokud při měkkém hrachu zbyde větší větší množství vody, tak ji slijeme.
Uvařený hrách dochutíme solí, mletým kmínem, prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou v dlaních promnutou.
Promícháme a s přidáním trošky mléka tyčovým mixérem rozmixujeme.

Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla (ne příliš rozpálit). Vsypeme najemno nakrájenou cibulku, kterou na mírném plameni za průběžného míchání pozvolna restujeme do lehce zlatavé barvy (cca 5 minut).
Cibulku vmícháme do hrachové kaše, ochutnáme, případně dosolíme.

Na zdobení a omaštění hrachové kaše zvlášť na sádle dozlatova orestujeme kolečka cibule.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané