Hraběnčiny řezy

Název těchto řezů, který se těšil největší slávě v devadesátých letech dvacátého století, dává tušit něčeho neobvyklého, výjmečného, i když samotnou legendu ke vzniku názvu lze těžko dohledat. Název byl snad spojován s výjimečnou až luxusní chutí těchto řezů.

Je zajímavé, že luxusní záležitosti jsou ve své podstatě jednoduché. Toto poznání bychom mohli praktikovat i do naši kuchyně. Těsto a pouhá jablka doplněná vlašskými ořechy nebo mandlemi při použití „lidového” tuku známé značky, ale to zpracování… To jsou „Hraběnčiny řezy”.

I když si tento výjimečný zákusek můžeme upéci takřka celoročně, sezonní význam má stále své kouzlo. Je to přelom srpna a září, kdy u nás dozrávají jablka (dle odrůd) i vlašské ořechy…

Suroviny:

  • Vejce 4
  • Hera (nebo jiný rostlinný tuk) 250g
  • Cukr krupice 300g
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Polohrubá mouka 400g
  • Prášek do pečiva 12g
  • Jablka 4ks (středně velká)
  • Citronová šťáva na zakápnutí jablíček
  • Rozinky 100 g
  • Mandle loupané
    nebo vlašské ořechy 100g

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na hrubém struhadle a zakápneme citronovou šťávou, aby nám jablíčka nezčernala, případnou puštěnou šťávu posléze slijeme.
Mandle nebo vlašské ořechy nastrouháme nahrubo.
Heru (jiný rostlinný osvědčený rostlinný tuk) společně s odváženou polovinou krupicového cukru a žloutky vyšleháme v robotové míse do světlé pěny. Přisypeme polohrubou mouku společně s práškem do pečiva.
V robotu s hnětacím nástavcem zpracujeme hladké tužší těsto, které vyklopíme na pracovní desku (vál).

Z těsta odkrojíme 1/3 kterou zabalenou do potravinářské folie dáme ztuhnout do lednice.

Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si pečicí plech, který nevymazáme tukem, ani nevysypáváme. Těsto je samo o sobě mastné a nepřichytává se, takže se opravdu nemusíme obávat z případného připečení.

Zbylé 2/3 těsta si vyválíme na plát a přendáme na plech. Nemáme-li váleček, těsto jednoduše na plech namačkáme pomocí rukou.
Na připravený plát těsta poklademe nastrouhaná jablíčka, posypeme rozinkami (nemusíme přednamáčet) a nastrouhanými mandlemi či vlašskými ořechy.

Mezitím vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh z bílků, do kterého opatrně vmícháme druhou polovinu krupicového cukru společně s vanilkovým cukrem.
Sněhem potřeme jablíčka na plátu těsta.
Nastrouháme ztuhlou 1/3 těsta z lednice, kterou rovnorměrně nasypeme na jablíčka.
Takto připravený koláč dáme péct do středu předehřáté trouby a pečeme, až do zlatavé barvy povrchu (cca 40 minut).

Mírně zchladlý koláč krájíme na kostičky, čímž vytváříme „Hraběnčiny řezy”, které jsou nejlepší ještě vlahé…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané