Postup na karbanátky:
Předem, alespoň na hodinu namočíme sušené houby do teplé vody. Těsně před tepelnou úpravou houby scedíme do misky (vodu nevyléváme).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno)
Maso opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme. Namleté maso ve větší míse rovnou dochutíme solí (cca 1 lžička), mletým pepřem (dle chtěné pikantnosti), sušenou majoránkou (v rukou promnutou) a nasekanými bylinkami. Rukama důkladně promícháme a necháme odpočinout.
V pánvi s vyšším okrajem zahřejeme po dně olej. Vhodíme kostičky cibule, které okmínujeme a necháme za průběžného míchání zesklovatět. Zasypeme lžící zauzené papriky a za stálého míchání krátký okamžik papriku zarestujeme (nesmí se přepálit, zhořkla by), přidáme scezené houby (větší kousky hub překrájíme), zakápneme ústřicovou omáčkou a zalijeme vodou z namočených hub (cca 1dl). Promícháme, přivedeme k varu a středním varem necháme veškerou tekutinu vyvařit (ke konci opět mícháme).
Tím máme připravenou směs s uvařenými houbami do karbanátků, kterou necháme vychladnout.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem.
Vychladnutou houbovou směs přidáme k částečně dochucenému masu, vklepneme vejce, dobře promícháme, dle potřebné konzistence přidáme trochu strouhanky (max. 2 lžíce) a opět promícháme. Z takto dochuceného mletého masa rukama tvarujeme jednotlivé karbanátky (velikost je na nás), které zmáčkneme, ale ne příliš (karbanátky chceme mít nadýchané, ale pouze tak, aby se nerozpadaly).
Jednotlivé karbanátky obalujeme v připravené strouhance a vkládáme na plech s pečícím papírem. Můžeme zvolit i pomalé smažení ve větším množství oleje, ale pečení v troubě s minimálním tukovým potřením je zdravější!
Karbanátky pokapeme (potřeme) olejem a pečeme ve středu rozpálené trouby.
Po 15 minutách karbanátky otočíme (vzniklou šťávou se pečou zespoda), troubu ztlumíme na 160 °C a dopečeme z druhé strany ještě cca 10-15 minut (podle velikosti karbanátků). U karbanátků z čistě hovězího masa může střed zůstat mírně růžový, proto je doba pečení (nebo smažení) kratší.
Hotové karbanátky okamžitě vyndáme z trouby a přendáme do misky vyložené pečícím papírem (na vsáknutí přebytečného tuku). Jsou připraveny k podávání.
Postup na kaši:
Brambory oškrábeme a překrájíme na čtvrtiny.
Kořenovou zeleninu očistíme (oškrábeme) a nakrájíme na kousky (cca 3cm).
Čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno)
Parní hrnec doplníme vodou.
Očištěnou zeleninu vložíme do košíku parního hrnce. Prosolíme a okořeníme mletým kmínem. V páře vaříme do úplného změknutí veškeré zeleniny (35-45 minut). Kořenová zelenina při společném vaření v páře bude o něco tužší než brambory.
Měkkou horkou zeleninu přendáme do většího hrnce a přidáme máslo.
Šťouchadlem na brambory zeleninu důkladně rozšťoucháme. Zakápneme smetanou a znovu promícháme (šťoucháme) do žádané konzistence. V tomto receptu nepoužíváme žádný elektrický šlehač či mixér, viditelná struktura zeleniny (zejména mrkve) je v kaši žádoucí.
Během šťouchání kaše pokrm dochucujeme solí a pikantnost zvýrazňujeme čerstvě mletým barevným pepřem.
Nakonec do kaše vmícháme nasekané čerstvé bylinky.