Postup na burger:
Hovězí maso důkladně očistíme, odblaníme a nameleme (ne zcela najemno, použijeme mřížku s dírami o průměru 1/2cm, ztuhlé maso z lednice se mele lépe).
V míse maso osolíme, opepříme, přidáme lžičku dijonské hořčice a pár kapek worcestrové omáčky. Pikantnost zvýšíme mletými (nebo drcenými) chilli papričkami. Důkladně, nejlépe rukama, promícháme. Do burgeru zásadně nepatří jakékoli spojovací ingredience (vejce, strouhanka, mouka).
Z masa vytvarujeme dvě koule, které řádně upěchujeme. Z koulí vytvoříme placky vysoké asi 2cm. (počítejme s tím, že tepelnou úpravou se velikost burgerů změní – do výšky nabydou, průměr se zmenší a když budou o něco větší nežli houska, vůbec to nevadí). Z obou stran potřeme olejem a odložíme na talíř nebo tácek zakryté fólií či alobalem do chladu odpočinout alespoň na hodinu.
Připravíme si čerstvou domácí majonézu ze dvou žloutků. Základní verze bohatě postačí (recept v kapitole „Domácí polotovary“). Nikde však není psáno, že si majonézu nemůžeme podle chuti vylepšit .
Cibuli a rajče nakrájíme na tenká kolečka, salát natrháme na větší kousky.
Housku (bulku) překrojíme napůl.
Gril rozpálíme na cca 300 °C. Burgery grilujeme zásadně na tále, nikoli na roštu na přímém ohni (odkapává šťáva do ohně). Nemá-li náš gril tálovou desku, lze použít grilovací tácky (vhodné jsou i kontaktní elektrické grily).
Doba grilování je cca 3-5 minut z každé strany. Hlavně z počátku necháme maso v klidu zatáhnout, při otáčení by se mělo maso samo odlepit. Při grilování burgerů platí stejná zásada jako u steaku, to je pouze jedno otočení masa. Hotové maso necháme zakryté alobalem chvíli odpočinout.
Kolečka cibule a rajčat můžeme též na grilu prohřát. Osobně mám však v burgeru raději čerstvou křupavou zeleninu.
Na gril dáme ještě (rozkrojenou částí dolů) krátce prohřát housky a ještě teplé je lehce pomázneme majonézou.
Při servírování dáme na spodní část housky nejprve salát, kolečko rajčete a cibule. Následuje maso, domácí majonéza a znovu rajče a cibule. Burger přiklopíme vrchní polovinou housky. Při podávání nezapomeneme na dostatečné množství ubrousků. Vzhledem k tomu, že konzumování pořádných, vysokých burgerů v celku je jaksi nepraktické, můžeme jej servírovat též na talíři a s příborem.
Postup na domácí housky (bulky):
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme špetkou cukru, promícháme a vzniklou kašičku zalijeme trochou teplé vody. Poprášíme hladkou moukou, zakryjeme a necháme kvásek v teple vzejít (cca 15- 30 min., podle kvality droždí).
Do mísy nasypeme (nejlépe prosátou na provzdušnění) hladkou mouku se lžičkou soli. Vytvoříme důlek, do něhož vlijeme kvásek a přilijeme zbytek teplé vody. V robotu hákem těsto mísíme, až je hladké a elastické ( cca 10-15 minut na stupni hnětení). Takto vypracované těsto necháme zakryté (nejlépe přendané do kynoucí mísy s krytem) kynout nejprve cca 1a ½ hodiny.
Ze vzešlého těsta na pomoučněném vále vytvoříme přiměřeně velké bochánky (bulky), které přendáme na plech vyloženým pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě v teple dokynout (alespoň ještě hodinu).
Vykynuté bulky pečeme v troubě předehřáté na 230°C nejprve 15 minut. Poté teplotu snížíme na 200°C, bulky potřeme vodou a posypeme sezamovými semínky a dopečeme ještě 15-20 minut (podle velikosti bulek).