Houskové kynuté knedlíky

Ne náhodou se o Češích mluvívá jako o knedlíkovém národu. V žádném případě nás to nemusí nikterak pohoršovat. Ba naopak. Vždyť v které jiné zemi se setkáme s tak širokou škálou výborných knedlíků? Můžeme se pyšnit nápaditostí a dovedností při jejich přípravě. Různých druhů knedlíků je nepřeberné množství, počínaje známými, přímo národními knedlíky, přes různé krajové či oblastní speciality (i naši německy mluvící sousedé jsou jimi vyhlášeni), až po recepty z domácích kuchyní.

Když se však v Čechách řekne „knedlík“, první, co každého napadne (i cizince), je „kynutý houskový knedlík“. Domníváme se, že ctí každé české hospodyňky a kuchtíka, je umět tuto naši národní přílohu dobře uvařit. Vždyť téměř do konce dvacátého století, se tradovalo, že dívka by se neměla vdávat, dokud nezvládne přípravu houskového knedlíku.

Historie houskových knedlíků sahá hluboko do středověku, zmínky jsou již od sedmého století, tedy daleko dříve, než-li Evropa poznala brambory. Výraznému přiblížení do podoby, jak jej známe dnes, se kynutý houskový knedlík dočkal za první republiky. V té době se český houskový knedlík, výrazně se lišící od knedlíků německých, také stává naším národním pokrmem.

Dobrý kynutý houskový knedlík se vyznačuje (jak sám název napovídá) svou nadýchaností a alespoň částečnou strukturou po housce. Je jistě plno receptů, návodů a vychytávek, jak dojít k tíženému dokonalému výsledku. Jeden z nich zde předkládáme.

Ještě upozornění!
Dávejte si pozor na kvalitu a čerstvost droždí (je dobré používat svou osvědčenou značku). Důležitá je i kvalita mouky a je třeba dát těstu potřebný čas na vykynutí. Právě to bývá pro úspěch při vaření kynutých houskových knedlíků stěžejní.
Dobré je též vědět, že domácí kynutý houskový knedlík není nikdy výrazně zabarven dožluta (jedno, byť domácí vejce nebo několik žloutků jej příliš zásadně neobarví). Naopak, u některých výrobců knedlíků se jedná o běžný podvod v podobě přibarvování, přičemž mnohdy vejce i mléko zcela chybí. Proto není nad poctivý domácí kynutý houskový knedlík!

Suroviny:

(dvě šišky, cca 4-6 porcí)

  • Mouka hrubá 400g
  • Mouka hladká na zaprášení kvásku
    + na pomoučení pracovní plochy
  • Houska nebo rohlík
    (nejlépe jeden až dva dny steré) 3ks
  • Vejce 1ks
  • Mléko 250 ml
  • Čerstvé droždí
    1 kostka (42g)
  • Cukr 1 lžička
  • Sůl 1lžička do těsta
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo nebo sádlo na potření šišek
    hotových knedlíků
  • Voda na vaření

Postup:

Housky (rohlíky) nakrájíme na trochu větší kostičky a necháme v troubě rozehřáté na 125 °C nasucho za průběžného promíchávání v pekáči vysušit v troubě (doba závisí na čerstvosti pečiva) mírně dozlatova (barvu rychleji docílíme zapnutím grilu na závěr). Vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout.

Dále připravíme kvásek.
Zahřejeme mléko. Do vyšší misky či podobné nádoby rozdrobíme kostku droždí. Zasypeme lžičkou cukru a rozmícháme na kašičku. Přilijeme asi tak 1dl vlažného mléka a opět promícháme. Lehce zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé (nikoli horké) místo (je dobré využít vlažnou troubu).
Nyní nezbývá než trpělivě čekat na vyběhnutí kvásku doba může být různá, odvíjí se od druhu droždí, teploty mléka i okolního vzduchu, orientačně cca 20–35 minut).

Do hnětací mísy nasypeme hrubou mouku, sůl, vklepneme vejce a přidáme vzešlý kvásek. V robotu hákem (ručně se dost nadřeme) mícháme a postupně přidáváme vlahé zbylé mléko. Vznikne ne příliš tuhé těsto které dostatečně propracujeme.
Na samotný závěr krátce vmícháme houskové kostičky (raději již ručně, aby se příliš nerozbila jejich struktura).

Hotové těsto v díži důkladně zakryjeme nebo přendáme do kynoucí mísy s uzávěrem a necháme (opět na teplém místě) kynout (cca 40 minut).
Takto dobře vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu, rozpůlíme a uhněteme dva bochánky, které necháme zakryté ještě dokynout cca 20 minut (máme-li těsto tužší konzistence, tak ještě déle).
Na mírně pomoučené ploše vytvoříme dvě menší šišky knedlíků (bochánky lehce rozválíme směrem od středu na šišky).
Necháme opět odpočinout cca 15 minut.
Dáme vařit vodu v dostatečně velkém hrnci nebo kastrolu. Na vaření šišek knedlíků je dobré si pořídit hranatý hrnec či kastrol.

Knedlíky opatrně vkládáme do vřící osolené vody (dvě lžičky). Vaříme 20 minut větším varem, částečně zaklopené poklicí (v polovině varu obrátíme).
Po vyndání knedlíky ihned propícháme (nejlépe vidličkou s dvěma bodci nebo špejlí), aby z nich vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
Ještě horké šišky potíráme máslem nebo sádlem (při skladování na povrchu neokorají, při okamžité konzumaci můžeme potírání vynechat).

Kynuté houskové knedlíky podáváme krájené na cca 1,5cm široké plátky.
Slouží jako tradiční příloha k mnoha českým pokrmům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané