Hlávkový salát s ředkvičkami, rajčátky a opečeným špekem

Hlávkový salát a ředkvičky jsou klasickou jarní zeleninou, kterou můžeme v současné době doplnit celoročně dostupnými cherry rajčátky.

V tomto receptu na zpracování jarní zeleniny (ale jsou i letní a podzimní odrůdy) používáme výraznou originální zálivku, ve které hrají hlavní roli med a hrubozrnná hořčice.
Pro dovršení dokonalosti našeho salátu jsme se vrátili o několik desetiletí zpět a vzpomněli jsme si na kuchařské umění našich babiček, protože jednoduché zvýraznění salátu opečeným špekem se v moderních receptech jen tak nevidí. A věřte, že právě opečená slanina posouvá tento salát do zcela jiných dimenzí…

Suroviny:

(na jednu mísu – cca 2-3 porce)

  • Mladé listy hlávkového salátu
    cca 4 větší hrsti
  • Cherry rajčata cca 10ks
  • Ředkvičky cca 15-20 ks (podle velikosti)
  • Mletá hrubozrnná mořská sůl
  • Špek (slanina) 250g

 

Na zálivku:

  • Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
  • Med 1 lžíce
  • Olej olivový 1 lžíce
  • Ocet 1 lžíce
  • Sůl 2 špetky
  • Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
    n Med 1 lžíce
    n Olej olivový 1 lžíce
    n Ocet 1 lžíce
    n Sůl 2 špetky
    n Voda 5cloda 5cl

Postup:

Při přípravě tohoto salátu nejprve zhotovíme zálivku.
Do misky dáme veškeré ingredience (jednu lžíci hrubozrnné hořčice, jednu lžíci medu, jednu lžíci olivového oleje, jednu lžíci octa. Osolíme (2 špetky soli postačí), nastavíme troškou vody (cca 0,5dl) a metličkou řádně promícháme.
Hotovou zálivku dáme na chvilku vychladit do ledničky.

Špek nakrájíme na větší kostičky (min 1-1,5 cm velké), které vložíme do pánve a na středním stupni sporáku pozvolna orestujeme dosklovata. Kostičky slaniny výrazně ztratí na objemu. Necháme mírně zchladnout.
Očistěné a omyté ředkvičky nakrájíme na kolečka.
Cherry rajčátka překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).

Opláchnuté čerstvé lístky hlávkového salátu studenou vodou necháme odkapat, přetrháme a vhodíme do mísy. Prosolíme hrubozrnnou mletou solí.
Salát doplníme nakrájenými ředkvičkami, cherry rajčátky a zalijeme vychlazenou zálivkou. Můžeme velmi zlehka promíchat.
Před podáváním salát vydatně zdobíme vlažnými slaninovými kostičkami

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané