Rozličné druhy hlávkového salátu patří k našim nejcennějším potravinám, a to pro svůj vysoký podíl organické vody – mezi 92 a 95% – a pro bohaté množství draslíku, sodíku, vápníku, a především hořčíku a železa. Obsahují dále důležité prvky jako křemík a fluor. V hlávkovém salátu najdeme skoro všechny nutné vitaminy.
S postupujícím jarem přicházejí i první sklizně z našich zahrádek, byť třeba z domácích skleníků či fóliovníků. I já jsem od své maminky dostal první, mladé, křupavé lístky hlávkového salátu. Neváhám a začerstva jej připravuji jako doplňkovou přílohu k nedělnímu obědu.
Čerstvost, jednoduchost, rychlost a mírná pikantnost. S těmito slovy souzní následující osvěžující recept na salát, který můžeme podávat k mnoha pokrmům nejen na jeře, protože jsou i letní a podzimní odrůdy hlávkových salátů…