Hermelín nakrájíme na tenké hranolky (cca 2 cm dlouhé).
Šunku nakrájíme na tenké hranolky (dlouhé přibližně jako hermelín, můžeme využít i krájenou šunku na nářezáku).
Čerstvé bylinky nasekáme najemno (ponecháme si na zdobení).
Běžně zakoupený rajčatový protlak (jasně červené barvy) je vždy nutné tepelně upravit (dorestovat do temně červenohnědé barvy). Rozpálíme nasucho menší pánev. Dáme restovat protlak, mícháme (plochou vařečkou) do doby, kdy se protlak začne přichytávat k povrchu pánve. Zakápneme vřící vodou a opět zcela vyrestujeme. Tento postup opakujeme, dokud nezískáme protlak tmavé, červenohnědé barvy (u průmyslově vyráběného protlaku přibližně třikrát).
Při posledním restování protlaku přidáme orestovat šunku.
Pokud použijeme kvalitně vyrestovaný domácí polotovar (tmavé barvy) stačí protlak na suché pánvi pouze jednou krátce orestovat se šunkou.
Nakonec do horké pánve přihodíme sušenou bazalku, promícháme, odstavíme ze sporáku a necháme zcela vychladnout.
Vychladlou směs protlaku a šunky s bazalkou přendáme do mísy, přidáme majonézu, čerstvé bylinky a dochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme a dáme do lednice vychladit.
Hermelínovou pomazánkou s majonézou a šunkou potíráme oblíbené pečivo, topinky či toasty. Zdobíme čerstvými bylinkami…