Během dlouholetého soužití s našimi východními sousedy jsme si i u nás v Čechách a na Moravě oblíbili slovenskou specialitu – halušky. Kromě známých brynzových halušek známe i další slovenskou úpravu halušek se slaninou a kysaným zelím, které se říká „Strapačky“. U nás v Čechách tento recept s oblibou doplňujeme doměkka uvařeným uzeným masem.
K receptu musíme dát jedno důležité upozornění. Kysané zelí, jakožto jedna z hlavních surovin pokrmu, výrazně ovlivňuje celkovou chuť jídla. Právě kysané zelí staví tuto specialitu do výšin, ale můžeme jím i vše pokazit. Zakoupené kysané zelí (hlavně v pytlíkách od velkovýrobců) bývá různé kvality, pouze domácí polotovar je sázka na jistotu.
Pojem „těstoviny” je spojován nejčastěji s italskou kuchyní, což je dáno více propracovaným a soustavně mediálně prezentovaným přístupem nežli opravdovým vývojem těstovin v různých gastronomických kulturách. Do kategorie těstovin jistě patří mnoho pokrmů z mouky, které jsou na hony vzdálené italské kuchyni. Slovenské těsto na halušky je toho příkladem.