Halušky

Mnoho druhů je těstovin. A mnoho z nich využíváme v české i moravské kuchyni jako přílohu i tam, kde by to jiné národy ani nenapadlo (nepoužívají těstoviny jako přílohu, ale pouze coby základ k specifickému pokrmu).
Jedinečnou a originální těstovinou jsou slovenské halušky.

V Čechách i na Moravě halušky velmi dobře známe. Je to pokrm ze syrových brambor pasírovaný přes síto (cedník) s velkými otvory. Ve své domovině (severní Slovensko) se tato jednoduchá těstovina používala výhradně jako základ k mnoha pokrmům.
Ještě než halušky použijeme jako součást některého tradičního slovenského receptu, můžeme uvažovat o této těstovině i jako vhodné příloze k některým českým specialitám…

Suroviny:

(3-5 porcí)

  • Brambory (moučné) 750g
  • Polohrubá mouka 250g
  • Sůl
  • Sádlo cca 1-2 lžíce

Postup:

Brambory oškrábeme (uchováváme ponořené ve studené vodě, aby nezešedly).
Mouku odvážíme a prosejeme (aby se provzdušnila).
Včas dáme do velkého hrnce vařit vodu mírně osolenou (jedna lžička).
Platí zde pravidlo, že vřící voda čeká na halušky, nikoli obráceně (těsto z brambor nenecháme zešednout).

Syrové, oškrábané brambory nastrouháme najemno (škrobovou vodu trochu slijeme pouze, je-li jí příliš), osolíme lžičkou soli a s polohrubou moukou vypracujeme těsto. Konzistence těsta by měla být kašovitá, taková, aby nám šlo těsto poměrně snadno protlačit sítem na halušky (s velkými otvory) do vřící vody (příliš řídké těsto se snadno rychle rozvaří a rozpadne).
Halušky lehce zamícháme, aby se neslepily nebo neusadily na dně.
Vaříme (cca 5-7 minut po propasírování poslední halušky), až vyplavou na povrch a scedíme přes cedník s velkými oky.
Dobré je halušky krátce propláchnout pod vlažnou tekoucí vodou (tím rychleji odkapou z cedníku) a promastit lžící sádla (aby se neslepily).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané