Grilovaný steak z lososa podávaný na ledovém salátě

Losos obecný (Salmo salar) je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři. Přesto se řadí mezi ryby sladkovodní. Dospělí jedinci během svého života migrují proti proudu řek hluboko do vnitrozemí kontinentů, aby v rodných řekách vyvedli další generaci. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu – řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Překážky jsou schopni zdolat za pomoci silného mávání ocasem, na přehradách se pro ně staví speciální propusti. Mladí lososi v horních tocích řek tráví začátek života, než se vydají zpět do moře, aby zde rychle dospěli a vydali se opět zpět do rodných řek.

Lososi se volně vyskytují v chladnějších částech severního Atlantického oceánu v evropských i v kanadských řekách. Úspěšně se chovají v akvakultuře především v Norsku, Skotsku a Irsku. V České republice byli dočasně vyhubeni a od roku 2008 se je rybáři v rámci projektu “Návrat lososů” snaží znovu vysazovat.

Losos se tedy rozděluje na divokého, tedy z loveného na moři, a na lososa z faremních chovů. Zatímco lososa divokého si můžeme u nás pořídit pouze v mraženém podání, chlazený losos, na pultech českých prodejen s rybami pochází vždy ze sádek, nejčastěji norských.
Maso lososa je jemné chuti, obsahuje velmi málo kostí a má typicky jemně oranžový až růžový odstín, který získává pojídáním korýšů (losos ze sádky se krmí stravou obohacenou o karoten, aby tuto barvu získal). Losos je mimořádně prospěšný pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík

I v našich kuchyních je losos velmi oblíbenou rybou, a to v různé tepelné úpravě, ale i v syrovém stavu.
Při tepelné přípravě se nemusíme bát nepropečení, naopak, převážně je stav propečenosti medium přímo doporučován. Je tomu i v případě grilování lososa v našem receptu, ke kterému můžeme jako doplňkovou přílohu plně doporučit lehce ogrilované plátky bagety potřené olivovou tapenádou.
Nutno podotknout, že při grilování (nejen) ryb není vhodný přímý plamen, takže používáme tál nebo alespoň grilovací tácky. To se samozřejmě netýká grilování nad žárem dřevěného uhlí, kde rybu můžeme klidně dát na rošt.

Suroviny:

Suroviny na lososa:

(2 porce)

  • Filet z lososa (s kůží) cca 200g 2ks
  • Sůl mořská hrubozrnná (v mlýnku mletá)
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej (ne panenský)

 

Suroviny na přílohu:

  • Ledový salát cca ¼ hlávky
  • Sůl mořská hrubozrnná (v mlýnku mletá)
  • Mleté chilli papričky
  • Cherry rajčátka na dozdobení
  • Holandská omáčka
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Bageta (dle obliby)
  • Olivová tapenáda
    (recept v podkapitole „Pomazánky“)

 

 

Postup:

Čerstvé lososové filety na tácku z obou stran osolíme mletou hrubozrnnou solí a okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem. Steaky zakápneme troškou citronové šťávy a mírně přelijeme olivovým olejem. Takto jednoduše namarinovaného lososa necháme v pokojové teplotě odpočívat přibližně hodinu.
Čas marinování využijeme k přípravě holandské omáčky, případně olivové tapenády. Tapenádu si však můžeme připravit s předstihem několika dnů.

Ledový salát natrháme do mísy na větší kousky. Lehce posolíme mletou hrubozrnnou solí a zakápneme citronovou šťávou. Pikantnost dodáme mletými chilli papričkami. Zlehka promícháme a dáme na chvilku do chladu (salát připravujeme těsně před grilováním, aby byl dochucen, ale stále křehký).

Bagetu nakrájíme na cca 1,5 cm široké toasty.

Gril rozpálíme na cca 250 °C. Rybu zásadně negrilujeme na roštu na přímém ohni, ale na tálu (který je součástí většiny grilů)
Marinované lososové filety vkládáme na rozpálený tál kůží dolů. Steaky grilujeme cca 3-4 minuty z každé strany (podle výšky filetů). Ne déle! Lososový steak připravujeme obvykle na tzv. medium (ne zcela propečený). Pokud chceme mít rybu zcela propečenou, ale stále šťavnatou, regulujeme grilování částečným zaklopením víka (pouze na chvilku, třeba před otočením), ale ne zvyšováním teploty či prodlužováním času grilování!
Hotové steaky ihned odkládáme na připravený talíř, kde chviličku počkají na dogrilování toastů.

Nakrájené toasty z bagety potřeme zbylým olejem z marinování lososa a na roštu krátce ogrilujeme (hlídáme, aby se nepřipekly). Toasty můžeme potírat předem připravenou olivovou tapenádou.

Grilovaný steak z lososa podáváme na dochuceném ledovém salátě ozdobeném cherry rajčátky (která můžeme krátce prohřát na grilu). Steaky přeléváme vlažnou holandskou omáčkou nebo v lednici ztuhlou omáčku na talíř přidáváme.
Pokrm doplňujeme toasty s olivovou tapenádou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané