Kuřecí křidélka důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout nebo osušíme papírovou utěrkou. Vrchní peroutku můžeme (nemusíme) odseknout. Horní peroutky se při grilování nejrychleji spalují, to je jediný důvod pro odseknutí v domácí kuchyni (v restauraci nutnost v ohledu na uváděnou váhu křídel). Křídla ze všech stran dobře prosolíme.
Zhotovíme marinádu.
V míse smícháme bílý jogurt s kefírovým mlékem a olejem. Dochutíme solí (3 lžičky), domácí barbecue omáčkou (3 lžíce), hořčicí (3 lžíce), mletými chilli papričkami (3 lžičky) a tabascem (3 lžíce). Solí, ani pikantními ingrediencemi nešetříme, jogurt a kefír je značně potlačí. Věřte, že grilovaná křidélka nebudou příliš slaná ani pálivá, ale pouze příjemně pikantní.
Ve větší míse křidélka promícháme s marinádou, přikryjeme (výborné je využití kynoucí mísy s víkem) a dáme odležet nejméně na 24 hodin (klidně i déle) do chladu (ledničky). Dostatečně dlouhé marinování je potřebné k proniknutí ingrediencí do masa i přes kůži křídel!
Před samotným grilováním předvaříme na přílohu brambory ve slupce (nejlépe v páře) téměř doměkka (středně velké brambory v páře cca 20 minut, ve vodě cca 15 minut od doby varu). Mírně zchladlé brambory zbavíme slupky (rané předem ve vodě očištěné neloupeme), nakrájíme na asi centimetrové kolečka a vyskládáme do pekáčku. Posolíme a popepříme. Přihodíme na kolečka nakrájené rajče, papriku a světlou část jarní cibulky (zelenou část ponecháme na zdobení).
Proleželá kuřecí křidélka rukou otřeme od marinády (ne zcela) a odložíme na tác (jsou připravena ke grilování). Zbylou marinádou přelijeme brambory v pekáčku a promícháme.
Zaklopený gril (u plynových grilů) nejprve dobře rozpálíme (teplota cca 300 °C), rošt potřeme tukem a vše potřebné si připravíme k ruce (pekáč s bramborami, tác s křídly, konvici s vodou a grilovací kleště), protože v následující cca půl hodince grilování od grilu neodcházíme (nezbytné občerstvení v podobě pivka či vínka nám jistě podají kamarádi pozvaní na naši párty).
Samotný průběh grilování se mírně liší v závislosti od druhu našeho grilu. Tuhá paliva (dřevěné uhlí, brikety, případně dřevo či šišky – na tom všem se dá grilovat) udržujeme při stálém žáru (nikoli plamenu). Při tomto způsobu grilování bývá jediným regulátorem žáru rozprašovač s vodou. Při grilování na plynovém grilu po dosažení potřebné teploty stáhneme plamen na minimum.
Do grilu umístíme nejprve pekáč s bramborami. Na volnou plochu roštu poklademe jednotlivá křidélka, která okamžitě (zpočátku je to fofr) dle potřeby a po celou dobu grilování otáčíme tak, aby se nepálila (negrilujeme steak při jednom otočení). Během grilování využíváme víko grilu k udržování teploty (nikoli přidáváním plamene). Ke konci grilování můžeme část grilu (kromě pod pekáčem) zcela vypnout. Průběžně mícháme bramborami v pekáčku, které potřeby podléváme vodou tak, aby vznikla hustá šťáva. Doba k tepelné úpravě křídel při grilování by se měla pohybovat mezi třiceti a čtyřiceti minutami. Před vyndáním křidélek z grilu každopádně maso zkontrolujeme (nesmí být ani náznakem růžové). Za stejný čas máme dopečené i brambory v marinádě.
Grilovaná kuřecí křidélka v pikantní kefírové marinádě podáváme společně s teplou bramborovou přílohou, zdobenou nakrájenou zelenou částí jarní cibulky. Tentokrát na naší párty nepotřebujeme ani jindy nezbytný chléb…