Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a smetanou

Pod názvem gnocchi je prezentován druh italské těstoviny z bramborového těsta. Nenechme se však zmýlit úspěšnou mediální propagací italských těstovin. Důvod je jasný. Zatímco gnocchi jsou světově známé, bramborový knedlík je „pouze“ českou specialitou. Těsto na přípravu obou pokrmů je však velmi podobné (kromě použití hrubosti mouky a jemnosti zpracovaného těsta). Rozdíl pokrmů spočívá v jeho struktuře a využití. Zatímco bramborový knedlík používáme téměř výhradně jako přílohu, gnocchi jsou převážně součástí daného pokrmu (podobně jako třeba slovenské halušky) a jako příloha se podávají pouze výjimečně.

Gnocchi jsou podnětem k zhotovování mnoha pokrmů z této základní suroviny. Italský název nás přímo vybízí k smíchání této skvělé těstoviny s boloňským ragú – omáčkou (recept v kapitole „Domácí polotovary“) nebo zakomponování do jiné omáčky či pesta. Avšak gnocchi s kuřecím masem a špenátem jsou české kuchyni daleko bližší…

Suroviny:

(4-6 porcí)

Na těsto gnocchi:

  • Brambory (moučné) 1kg
  • Mouka polohrubá 300g
    + na pomoučení válu
    a přidání do řídnoucího těsta
  • Vejce 2ks
  • Mléko 2 lžíce
  • Sůl 1 lžička do těsta + 2 lžičky do
    vody na vaření
  • Máslo do vařených gnocchi
    cca 2 lžíce

 

Ostatní suroviny:

  • Vykostěná kuřecí stehna cca 650g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Česnek (český) 3 větší stroužky
  • Špenát listový 400g mraženého
    (250g čerstvého)
  • Smetana (min 31%) 200g
  • Sýr tvrdý (Grana Padano, Gran Moravia,
    Parmazán apod.) 100g

Postup:

U tohoto receptu začneme výrobou gnocchi, protože postupné nakrájení a uvaření zabere o něco více času, nežli minutkové zpracování kuřecího masa se špenátem a smetanou.

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe v páře) doměkka, ale tak, aby nebyly rozvařené. Necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do robotové mísy a osolíme.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Vřící voda čeká na gnocchi, nikoli obráceně.
Mouku odvážíme.
Vejce vyklepneme do misky, metličkou rozšleháme s trochou mléka a vlijeme do mísy k nastrouhaným, osoleným bramborům. Mícháme hnětacím hákem za pomoci robotu a postupně zapracováváme veškerou odváženou mouku. Vypracujeme vláčné těsto.
Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a rozdělíme na tři díly (gnocchi budeme vařit na tři várky). Z každého dílu těsta vytvoříme několik válečků (cca 2 cm silné), z kterých ostrým nožem odkrajujeme kousky (cca 2 cm velké). Nakrájené kousky z prvního dílu těsta dáme okamžitě vařit do vroucí osolené vody. Na chvilku zaklopíme poklicí (aby se gnocchi rychle přivedli k varu). Vaříme krátce, na vyšším stupni sporáku (při opatrném zamíchání), cca 2-3 minuty, dokud gnocchi nevyplavou. Uvařené gnocchi přendáme cedníkem do připravené mísy a horké promícháme s kouskem másla (aby se neslepily).
Stejným způsobem připravíme gnocchi ze zbývajícího těsta. Těsto časem řídne, propracováváme jej postupně s přidáváním mouky.

Omyté a papírovou utěrkou osušené maso z vykostěných kuřecích stehen nakrájíme na kousky (cca 2-3 cm velké). V míse osolíme, opepříme a necháme půl hodinky odpočinout.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na drobné kousky.
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, polovinu odložíme stranou na zdobení.
Ve větší pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrolu rozpálíme po dně sádlo. Vložíme kousky masa, které prudce (na vyšším stupni sporáku, při častém míchání či prohazování) orestujeme tak, aby maso nebylo uvnitř krvavé, ale zůstalo šťavnaté (trvá to cca 3 minuty). Přihodíme krátce (aby nezhořkl) rozvonět nakrájený česnek. Přidáme špenát (z mraženého necháme vydusit vodu, čerstvý v cedníku spaříme trochou horké vody z varné konvice a odkapaný pouze vmícháme). Zalijeme smetanou a přidáme polovinu nastrouhaného sýru.
Za občasného zamíchání necháme směs zredukovat do hustší konzistence, případně ještě dochutíme solí či pepřem.

Nakonec do pokrmu vmícháme uvařené gnocchi, prohřejeme a podáváme ozdobené odloženým strouhaným sýrem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané