Gnocchi

Je zřejmé, že italská vyhlášená těstovina je v mnoha směrech podobná ryze české specialitě – bramborovým knedlíkům. Rozdíl v bramborovo – moučném těstě je v obou receptech minimální (v hrubosti mouky a konzistenci těsta). Druhá odlišnost je pouze v použití této těstoviny. Zatímco bramborový knedlík u nás používáme v drtivé většině jako přílohu, gnocchi jsou ve své italské podstatě základem pro vytváření dalších pokrmů.

Ale není od věci gnocchi použít i jako přílohu k mnoha českým specialitám.
Způsobem odkrajováním těsta a následným vkládáním do vroucí vody ovlivňujeme tvar i velikost gnocchi…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Brambory (moučné) 1kg
  • Mouka polohrubá 300g
    + na pomoučení válu
    a přidání do řídnoucího těsta
  • Vejce 2ks
  • Mléko 2 lžíce
  • Sůl 1 lžička do těsta + 2 lžičky do
    vody na vaření
  • Máslo do vařených gnocchi
    cca 2 lžíce

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe v páře) doměkka, ale tak, aby nebyly rozvařené.
Necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do robotové mísy a osolíme.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Vřící voda čeká na gnocchi, nikoli obráceně.
Mouku odvážíme.
Vejce vyklepneme do misky, metličkou rozšleháme s trochou mléka a vlijeme do mísy k nastrouhaným, osoleným bramborům. Mícháme hnětacím hákem za pomoci robotu a postupně zapracováváme veškerou odváženou mouku.
Vypracujeme vláčné těsto.

Jednou z variant vaření gnocchi je vykrajování těsta lžičkou a vkládání do vřící vody.
Tuto zdlouhavou metodu raději nahrazujeme pohodlnější výrobou gnocchi.

Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a rozdělíme na tři díly (gnocchi budeme vařit na tři várky). Z každého dílu těsta vytvoříme několik válečků (cca 2 cm silné), z kterých ostrým nožem odkrajujeme kousky(cca 2 cm velké). Nakrájené kousky z prvního dílu těsta dáme okamžitě vařit do vroucí osolené vody.
Na chvilku zaklopíme poklicí (aby se gnocchi rychle přivedli k varu). Vaříme krátce, na vyšším stupni sporáku (při opatrném zamíchání), cca 2-3 minuty, dokud gnocchi nevyplavou. Uvařené gnocchi přendáme cedníkem do připravené mísy a horké promícháme s kouskem másla (aby se neslepily).
Stejným způsobem připravíme gnocchi ze zbývajícího těsta. Těsto časem řídne, propracováváme jej postupně s přidáváním mouky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané