Dáme si vařit osolenou vodu na těstoviny (cca 2 lžičky soli).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Slaninu (pancettu) nakrájíme na kostičky trochu větší.
Gorgonzolu nakrájíme na menší kostičky.
Na vyšší pánvi (např. Wok) rozpálíme olej s oříškem másla. Vhodíme nejprve krátce orestovat slaninu a přidáme cibuli, kterou dále restujeme dosklovata.
Poté přidáme dvě lžíce rajčatového pyré a ještě chvilku restujeme.
Zalijeme troškou bílého vína. Jakmile se alkohol vyvaří přidáme naběračku vývaru a smetanu. Omáčku dochutíme solí, mletým barevným pepřem, mletými chilli papričkami a špetkou muškátového oříšku.
Nakonec vmícháme nakrájenou Gorgonzolu a necháme ji rozpustit.
Mezi tím uvaříme těstoviny dle návodu al dente (na skus).
Pastu scedíme (neproplachujeme) a horké těstoviny ihned smícháme s omáčkou a nasekanými lístky bazalky. Ihned servírujeme.