Fusilli se slaninou, gorgonzolou a bazalkou

Není žádnou ostudou nakupovat kvalitní těstoviny v podobě sušené. Šetřit na úkor kvality se zde však hrubě nevyplácí.

Při návratu z dovolené v Itálii (nebo požádám známé) si neodpustíme drobný nákup některých surovin, které jsou sice běžně k dostání i u nás, ale nebývá to ono.
Patří k nim například i těstoviny, ale hlavně specifický sýr Gorgonzola, jenž se v Čechách prodává ve zcela odlišné kvalitě než v Itálii…

Suroviny:

(2 porce)

  • Fusilli 200g
  • Pancetta
    (lze použít jakoukoli masitější slaninu) 120g
  • Cibule 1 větší
  • Rajčatové pyré 2 lžíce
  • Sůl
  • Barevný mletý pepř
  • Mleté chilli papričk
  • Muškátový oříšek mletý
  • Bílé víno suché 1dl
  • Smetana (30%) 1d
  • Vývar zeleninový
  • Sýr Gorgonzola 100g
  • Čerstvá bazalka 2 hrsti
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Máslo 1 lžíce

Postup:

Dáme si vařit osolenou vodu na těstoviny (cca 2 lžičky soli).

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Slaninu (pancettu) nakrájíme na kostičky trochu větší.
Gorgonzolu nakrájíme na menší kostičky.

Na vyšší pánvi (např. Wok) rozpálíme olej s oříškem másla. Vhodíme nejprve krátce orestovat slaninu a přidáme cibuli, kterou dále restujeme dosklovata.
Poté přidáme dvě lžíce rajčatového pyré a ještě chvilku restujeme.
Zalijeme troškou bílého vína. Jakmile se alkohol vyvaří přidáme naběračku vývaru a smetanu. Omáčku dochutíme solí, mletým barevným pepřem, mletými chilli papričkami a špetkou muškátového oříšku.
Nakonec vmícháme nakrájenou Gorgonzolu a necháme ji rozpustit.

Mezi tím uvaříme těstoviny dle návodu al dente (na skus).
Pastu scedíme (neproplachujeme) a horké těstoviny ihned smícháme s omáčkou a nasekanými lístky bazalky. Ihned servírujeme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané