Candát obecný (Sander lucioperca; Stizostedion lucioperca) je dravá, ušlechtilá sladkovodní ryba. Původní domovinou candáta obecného je východní a jihovýchodní Evropa, zejména povodí Dunaje, Dněpru, Volhy a snad i Visly. Odtud se postupně rozšířil do střední a dále do západní Evropy. Jedná se o druh, který je velmi choulostivý na obsah kyslíku a kvalitu vody, proto jim klima v českých rybnících příliš nesvědčí. Obývá především velké, pomalu tekoucí úseky řek a údolní nádrže.
Spolu se štikou se jedná o hospodářsky nejvýznamnější dravou rybu Čech a Moravy. Maso candáta je právem zařazováno mezi nejchutnější ze všech sladkovodních ryb.
Proto candáta připravujeme pouze s kořením a se surovinami, které výbornou chuť masa ryby nepřehluší. Máslo ke krátkému (minutkovému) opečení je daleko vhodnější, nežli jakýkoli olej.
Zelenina vařená (dušená) na páře je zajisté vhodnou lehkou přílohou, nejen k candátovi. Můžeme použít dle své chuti různé druhy čerstvé zeleniny například podle sezóny. Zmrazená zelenina (i ta kupovaná) však splní svůj účel v každém ročním období. Použití zamrazené zeleniny není žádnou ostudou v jakékoli domácí kuchyni, protože se jedná o nejšetrnější způsob uchovávání potravin.
Při přípravě doplňkové vaječné omáčky (francouzského původu, ale podle názvu spadající do souboru holandských omáček) se nemusíme v domácí kuchyni trápit ručním šleháním ve vodní lázni. Stačí se rozpomenout na klasický mlékovar s dvojitým dnem „tzv.pískáček“ a využít domácí techniku…