Fazolové lusky na slanině se smetanou

Zelí a špenát máme v české a moravské kuchyni v různých úpravách jaksi zažité. Fazolové lusky jsou též typickou surovinou našich zemí a jsou vhodné k nejedné kuchyňské úpravě.

Fazolové lusky, které tepelnou úpravu přímo vyžadují (syrové jsou mírně toxické) připravené na slanině se smetanou, mohou posloužit jako trochu neobvyklá příloha k různým druhům mas, hlavně v rychlé minutkové kuchyni.

Nebojme se však touto skvělou, rychlou, doplňkovou přílohou třeba nahradit klasické zelí či špenát u národního pokrmu z pečeného vepřového…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Fazolové lusky (zmrazené) 500g
  • Slanina (špek) 150g
  • Česnek 2 střední stroužky
  • Smetana 30% 200g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý

Postup:

Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože lehce namáčkneme a nakrájíme na tenké plátky.
Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na malé kostičky.

Fazolové lusky 5 minut povaříme ve vodě s lžičkou soli. Scedíme, v sítku propláchneme studenou vodou a na pár minut vložíme do připravené vody s ledem (blanšírujeme). Tímto šokem zachováme svěží zelenou barvu lusků.
Lusky opět scedíme a necháme v sítku důkladně odkapat.

V pánvi (nejlépe Wok) na středním stupni sporáku orestujeme kostičky špeku dosklovata. Slijeme část přebytečného tuku, vrátíme na sporák a přihodíme velmi krátce rozvonět česnek. Vzápětí přidáme na chvilku restovat odkapané lusky (cca 3 minutky).
Zalijeme smetanou, opepříme a lehce přisolíme. Za občasného míchání necháme smetanu dostatečně zredukovat, odstavíme a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané