Fazolová pomazánka s jogurtem a tvarohem

V oblasti pomazánek jsou u nás luštěniny málo používanou surovinou. Je to škoda vzhledem k výživovým a nutričním hodnotám luštěnin, potažmo fazolí.

Přestože nejsme zastánci konzervovaných, průmyslově vyráběných produktů, tak u luštěnin děláme často výjimky (málokdo si v české kuchyni nakládá vlastní fazole). Též nemáme v každé roční době a v každé domácnosti čerstvé bylinky. Využití bylinek sušených, které dle jejich druhu dávají naší pomazánce různou příchuť, záleží na každém z nás. Se sušenými bylinkami si v této pomazánce vystačíme. Nicméně, alespoň čerstvá petrželka z květináče pomazánku jistě osvěží…

Suroviny:

  • Sterilované červené fazole
    1 plechovka 400g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Chilli paprička (nakládaná)
  • Sušená saturejka
    (libeček, pažitka, bazalka, celerová nať apod.)
  • Bílý jogurt 150g
  • Hořčice 2 lžičky
  • Rajčatové pyré
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) 2 lžíce
  • Tvaroh měkký (ne vaničkový) 250g
  • Čerstvá kadeřavá petrželka (kudrnka)
    1hrst + na zdobení

Postup:

Sterilované fazole scedíme a propláchneme, část odložíme na ozdobení, nebo strukturu pomazánky.
Dvě třetiny rozmixujeme a přidáme sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a sušenou saturejku či jiné bylinky dle chuti. Zamícháme s jogurtem společně s hořčicí a rajčatovým pyré. Necháme uležet.
Nakonec vmícháme tvaroh (tím řídkou pomazánku zahustíme) a nasekanou čerstvou petrželku. Lepší strukturu pomazánky docílíme přimícháním části nožem nasekaných odložených fazolí. Dle chuti ještě přisolíme či připepříme.

Fazolovou pomazánku podáváme s libovolným pečivem. Výborná je na jednohubky nebo na chlebové topinky či toasty z bílého pečiva, zdobené odloženými fazolemi a čerstvou petrželkou…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané