Fazolová krémová polévka z uzeného vývaru

Přiznejme si, že krémové polévky se u nás, polévkovému národu netěší takové popularitě, jako je tomu třeba u polévek vývarových s různými vložkami či u polévek přesnídávkových. Na vině bývají hlavně recepty poukazující na snadnou a rychlou přípravu „krémové polévky“. Pravý opak je pravdou. Přestože základní surovinou pro přípravu krémových polévek je sice ingredience, podle níž je polévka pojmenována, ale nedílnou složkou každé kvalitní krémové polévky je vývar. Z toho je patrné, že příprava dobré krémové polévky bývá často složitější a časově náročnější, nežli u polévek jiného typu. Obecně platí, čím lepší vývar, tím lepší krémová polévka!

Vývarů do krémových polévek můžeme použít celou řadu s přihlédnutím na již zmíněnou základní surovinu. Při vaření fazolové krémové polévky máme několik možností vývaru. Vegetariáni si jistě vystačí s kvalitním zeleninovým vývarem, ale tato polévka si zaslouží spíše poctivý masový vývar. Uzené maso s fazolemi velice ladí, tak proč v tomto receptu nepoužít vývar z uzeného masa?

Příprava fazolového krému je časově náročnější vzhledem k uvaření dobrého vývaru a dále času potřebného ke změknutí luštěniny (vaření můžeme výrazně zkrátit použitím tlakového hrnce). Druh použitých fazolí závisí čistě na našem výběru (můžeme použít i různě barevné), ale barevnost slupky fazolí (uvnitř jsou víceméně všechny druhy světlé) ovlivní výslednou barvu polévky. Proto jsou pro náš recept nejvhodnější fazole červené…

Suroviny:

(cca 4-6 porcí)

  • Uzené maso (plec, krkovice, ocásek apod.)
    cca 500g
  • Voda
  • Cibule 1 velká
  • Mrkev + celer cca 250g (dohromady)
  • Bobkový list 1 lístek
  • Nové koření cca 4 kuličky
  • Pepř černý celý cca 10 kuliček
  • Česnek 1 velký stroužek
  • Feferonka čerstvá (chilli paprička) 1ks
  • Červené fazole cca 200g
  • Rajčatový protlak nebo pyré
    (recepty v kap. „Domácí polotovary“) 2 lžíce
  • Oregano sušené
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Sůl
  • Slanina (Gazdovská, Selská apod.) 150g
  • Bazalka čerstvá
  • Zakysaná smetana nebo bílý jogurt
    na doplnění hotového krému

Postup:

Několik hodin (jeden den) před přípravou polévkového krému namočíme fazole tak, aby byly zcela ponořené ve vodě.

Mrkev a celer očistíme a překrájíme na větší kousky.
Z cibule sloupneme pouze vrchní slupku.
Stroužek česneku oloupeme k prolisování.

Uzené maso dáme vařit do cca 1 litru vody s přidáním kořenové zeleniny, cibule, bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře. Osolíme špetkou soli (pozor, uzené maso bývá slané) a zaklopené vaříme mírným varem cca 1 a půl hodiny tak, abychom docílili kvalitního uzeného vývaru.

Z hotového uzeného vývaru vyjmeme maso, které necháme zcela vychladnout a vývar přecedíme do čistého hrnce. Měkkou kořenovou zeleninu vybereme z cedníku zpět do vývaru.

Namočené fazole scedíme přes cedník, propláchneme tekoucí vodou a přidáme do vývaru. Přihodíme několik lístků bazalky, přidáme prolisovaný stroužek česneku, feferonku (chilli papričku) a zaklopené vaříme středním varem do úplného změknutí fazolí. Doba, potřebná ke změknutí fazolí záleží na jejich druhu a délce namočení (cca 2 hodiny i déle, použitím tlakového hrnce čas zkrátíme o třetinu, až na polovinu). Během vaření v klasickém hrnci občas zkontrolujeme stav tekutiny, dle potřeby doléváme vřící vodou z varné konvice.

Čas potřebný k uvaření fazolí využijeme k zhotovení vložky do fazolového krému a k zarestování protlaku.
Gazdovskou slaninu nakrájíme na cca půlcentimetrové kostičky.
Vychladnuté uzené maso z vývaru nakrájíme na drobnější kousky (cca 1cm).
Pánev rozpálíme na vyšším stupni sporáku. Vhodíme orestovat nejprve slaninu. Slaninu restujeme za častého míchání do zlatavé barvy, vyndáme do misky, tuk uvolněný ze slaniny slijeme na polovinu a vložíme prudce zarestovat kousky uzeného masa. Orestované maso též z pánve přendáme do misky a na zbylý tuk dáme restovat rajčatový protlak nebo pyré. Kvalitní tmavý domácí protlak stačí pouze krátce ohřát, světlejší polotovar či pyré vyrestováváme za malého podlévání vroucí vodou několikrát do tmavé červenohnědé barvy. Zarestovaný protlak přidáme rovnou do hrnce k vařícím se fazolím (do papiňáku až před mixováním).

Uvařené fazole ve vývaru (vyjmeme feferonku a několik fazolí na zdobení, kořenovou zeleninu a bazalku ponecháme) rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dle potřeby přilijeme vřící vodu tak, abychom dosáhli krémové struktury polévky. Krém necháme ještě krátce provařit (5-10 minut), přičemž provedeme finální dochucení sušeným oreganem, nasekanými lístky bazalky, případně solí.
Pikantnost můžeme dle chuti zvýšit čerstvě mletým barevným pepřem a mletými chilli papričkami.

Fazolový krém z uzeného vývaru při servírování doplňujeme zakysanou smetanou, orestovanou slaninou a uzeným masem. Zdobíme bazalkou, případně odloženými celými uvařenými fazolemi.
Vhodnou přílohou k této krémové polévce je zapečený toastový chléb na sádle či másle (toastové plátky potřeme sádlem nebo máslem, dáme na rošt a grilujeme pod vrchním grilem trouby na vysoký stupeň, za stálého hlídání, dozlatova)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané