Dýňový chléb

Dýňový chléb aneb varianta domácího vláčného, žlutého chleba s nádechem babího léta.

Zajisté, jedná se o jistý nadstandard v pečení domácího chleba, který je navíc podmíněn sezónností dýně. Ale právě proto, že tento chléb pečeme pouze koncem léta či na podzim z dýňového pyré, je vítaným a skvělým zpestřením našeho domácího pečiva…

Navíc při využití domácího zpracování dýně do podoby pyré k delšímu uchování (náš dvoj recept) si můžeme tento chléb upéci v každém ročním období (o jiných využití dýňového polotovaru ani nemluvě).

Suroviny:

(1 bochánek)

  • Hladká mouka 400 g
  • Droždí 21 g
  • Cukr 1 lžička
  • Vlažná voda 200 ml
  • Sůl 1 vrchovatá lžička
  • Dýňové pyré 200 g
  • Vlašské ořechy 2 hrsti
  • Dýňová semínka 2 hrsti
  • Slaná voda na potření

 

Suroviny na dýňové pyré:

(z jedné dýně)

  • Dýně Hokkaidó 1ks
  • Sůl cca 2 lžičky
  • Olej slunečnicový (dýňový)
    cca 3 lžičky
  • Voda na vařen
  • Slaná voda na potření

Postup:

Mouku prosejeme přes síto do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalejeme vlažnou vodou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Jakmile kvásek vzejde, přidáme dýňové pyré, nahrubo nasekané vlašské ořechy a dýňová semínka (část si ponecháme stranou na opražení a finální ozdobu). Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a v míse zakrytou utěrkou asi hodinku kynout.
Během kynutí dvakrát lehce prohněteme.

Chlebovou formu vyložíme pečícím papírem (silikonovou formu stačí propláchnout vodou), Těsto do ní přendáme a potřeme slanou vodou, posypeme semínky a necháme 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 170 °C.
Vložíme chléb a pečeme 45–60 minut.
Správně dopečený chléb poznáme podle mírně zlatavé kůrčičky.

 

Postup na dýňové pyré:

Nakrájenou dýni Hokkaidó na kostky (neloupeme, ale odstraníme jadřinec) zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu oleje a vaříme doměkka. Doba vaření dýně Hokkaidó je přibližně půl hodiny. Přebytečnou tekutinu slijeme a dýni rozmixujeme. Pyré vychladíme.

Na dýňový chléb spotřebujeme 200g.
Zbytek uskladníme v chladu uzavřené ve sklenicích pro další využití.
Dýňové pyré můžeme běžným způsobem i zavařit (sterilovat) pro delší skladování.

Fotogalerie:

 

error: Kopírování obsahu je zakázané