Mouku prosejeme přes síto do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalejeme vlažnou vodou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Jakmile kvásek vzejde, přidáme dýňové pyré, nahrubo nasekané vlašské ořechy a dýňová semínka (část si ponecháme stranou na opražení a finální ozdobu). Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a v míse zakrytou utěrkou asi hodinku kynout.
Během kynutí dvakrát lehce prohněteme.
Chlebovou formu vyložíme pečícím papírem (silikonovou formu stačí propláchnout vodou), Těsto do ní přendáme a potřeme slanou vodou, posypeme semínky a necháme 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Vložíme chléb a pečeme 45–60 minut.
Správně dopečený chléb poznáme podle mírně zlatavé kůrčičky.
Postup na dýňové pyré:
Nakrájenou dýni Hokkaidó na kostky (neloupeme, ale odstraníme jadřinec) zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu oleje a vaříme doměkka. Doba vaření dýně Hokkaidó je přibližně půl hodiny. Přebytečnou tekutinu slijeme a dýni rozmixujeme. Pyré vychladíme.
Na dýňový chléb spotřebujeme 200g.
Zbytek uskladníme v chladu uzavřené ve sklenicích pro další využití.
Dýňové pyré můžeme běžným způsobem i zavařit (sterilovat) pro delší skladování.