Dýňové pyré s bazalkou

K přípavě dýňového pyré můžeme použít různé druhy dýně. Není divu, že v našich domácnostech převažuje obliba odrůdy zvané „Hokkaidó“, která v pěstitelství i spotřebě u nás hraje prim. Využití této dýně, u které se za krátký čas slupla zcela rozvaří či rozpeče, je i v naší české kuchyni časté.

Pokud se rozhodneme pyré vhodně doplnit bylinkami, je dobré nemíchat příliš druhů dohromady, ale nechat vyniknout vždy jednu bylinku. V našem receptu jsme zvolili bazalku…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Dýně hokaido cca 1,5kg
  • Bazalka čerstvá 1 hrst
  • Bazalka sušená 1 lžička
  • Kmín mletý 2 špetky
  • Bobkový list 2 větší lístky
  • Sůl
  • Citronová šťáva
  • Pepř černý nebo barevný čerstvě mletý
  • Máslo 200g
  • Cibule 1 velká

Postup:

Dýni Hokkaidó důkladně omyjeme, rozpůlíme (rozčtvrtíme) a vydlabeme semínka.
Dužinu i s kůrou nakrájíme na kousky, velké cca 3cm.
Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky.

Nakrájenou dýni vložíme do hrnce a zalijeme vodou, aby zelenina byla cca cm pod hladinou. Osolíme dvěma lžičkami soli, přihodíme hrst čerstvé bazalky (lístků i se stonky), dva bobkové lístky, lžičku sušené bazalky a dvě špetky mletého kmínu.
Středním varem, částečně zaklopené vaříme do úplného změknutí dýně (přibližně 15 minut od doby varu).

Čas potřebný k uvaření dýně využijeme k osmažení cibulky.
V menší pánvi rozehřejeme po dně máslo. Do nepříliš rozpáleného másla přidáme jemně nakrájenou cibuli a na vyšším stupni sporáku za stálého míchání (od cibulky se neodchází) restujeme, dokud cibulka nezačne zlátnout. Sundáme z plotýnky, cibulka ještě mírně dojde.

Vodu z uvařené dýně slijeme (pro řidší konzistenci můžeme na dně trochu dýňového vývaru ponechat) a vybereme lístky a stonky bazalky i bobkový list. Přidáme oříšek másla, trochu citronové šťávy, opepříme čerstvě mletým pepřem a ponorným mixérem rozmixujeme. Ve fázi mixování máme ještě poslední možnost na doladění chuti (solí, pepřem, mletým kmínem i citronovou šťávou), ale nebývá nutné.
Nakonec do pyré vmícháme osmaženou cibulku (část si můžeme ponechat na přizdobení).

Dýňové pyré s bazalkou se výborně hodí k pečeným masům i rybám.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané