Dýni Hokkaidó pečlivě omyjeme a podélně rozkrojíme na čtvrtiny. Odřízneme vrch i spodek dýně (v případě použití jiného druhu dýně musíme tykev zbavit tvrdé slupky). Měkkou dužinu s jadýrky vydlabeme. Vzniklé měsíčky dýně (Hokkaidó i se slupkou) nakrájíme na hranolky široké cca 1-1,5 cm široké.
Nakrájené hranolky odkládáme na vrstvu papírových utěrek a snažíme se je co nejvíce vysušit.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Osušené hranolky z dýně rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečicím papírem.
Nyní můžeme hranolky dochutit kořením, které se při přímé tepelné úpravě nepálí a nehořknou (mletými chilli papričkami, barevným mletým pepřem, nikoli mletou paprikou či kari kořením). Originálním husím brkem nebo mašlovačkou, hranolky potřeme olejem (přepuštěným máslem).
Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme cca 40 minut. V polovině pečení dýňové hranolky opatrně pomocí obracečky otočíme. Křupavosti hranolků (na rozdíl od bramborových) se nesnažíme docílit. I tak se neubráníme silnějšímu opečení (ztmavnutí konců) hranolek.
Vláčné, dobře opečené hranolky jsou cílem tohoto receptu!
Tuto originální přílohu využíváme nejvíce k pečeným a grilovaným masům…