Troubu předehřejeme na 170 °C. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (silikonovou formu stačí pouze vypláchnout studenou vodou těsně před nalitím těsta).
Do robotové mísy vsypeme polohrubou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a všechny sypké suroviny promícháme. Přidáme vyklepnutá vejce, přilijeme olej a mléko pokojové teploty. Metlou vypracujeme řídké těsto.
Polovinu těsta nalijeme do připravené bábovkové formy. Do zbylé druhé poloviny vmícháme kakao, přilijeme do formy a dáme péci do středu předehřáté trouby. Pečeme cca 50 minut. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.
Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme.
Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Dobu chladnutí bábovky využijeme na přípravu polevy.
Bílou čokoládu rozehřejeme v misce ve vodní lázni. Za stálého míchání přidáme trochu smetany (pokojové teploty).
Vzniklou polevou svrchu přelijeme bábovku. Zdobení bábovky můžeme umocnit posypáním instantní kávou. Polevu necháme opět zchladnout.