Dušené kysané zelí

Dušené kysané zelí je v české kuchyni nezbytná příloha k mnoha pokrmům, zvláště k pečeným masům a některým ze široké škály knedlíků. Jeho příprava je velmi jednoduchá a časově ne příliš náročná. Dušené kysané zelí není třeba zahušťovat. Co se týká chuti, je na každém z nás, máme-li raději sladší či kyselejší variantu. Chuť zelí při dušení zvýrazňujeme nejen přidáním kmínu, ale i dalším kořením (celým pepřem a bobkovým listem).

Důležitá je i samotná kvalita syrového kysaného zelí (zelí nesmí být na první pohled zašedlé). Je dobré používat svojí vyzkoušenou a osvědčenou značku (výrobce), protože v sortimentu průmyslově vyráběného kysaného zelí jsou neskutečné rozdíly, které zásadně ovlivňují chuť námi připravované přílohy. Jedinou jistotou v kvalitě tohoto polotovaru máme v domácím naložení kysaného zelí (recept v kapitole „Domácí polotovary”).

Podobným způsobem připravujeme kysané zelí bílé i červené (snad jen, že do červeného můžeme použít cibuli červenou).

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Kysané zelí 500g
  • Cibule 1 střední
  • Sádlo nebo olej 1 lžíce
  • Kmín celý a drcený
  • Sůl
  • Pepř černý celý cca 10 kuliček
  • Bobkový list 1-2ks
  • Cukr
  • Ocet (nebývá nutný),
    případně citronová šťáva
    nebo lák z domácích okurek
  • Voda na podlití

Postup:

V kastrůlku na sádle krátce za stálého míchání pouze zpěníme na drobnější kostičky nakrájenou cibuli (nesmí být dozlatova) spolu se dvěma špetkami celého kmínu (krásně se rozvoní). Přidáme kysané zelí i s veškerým lákem. Osolíme lžičkou soli a osladíme dvěma lžičkami cukru. Přihodíme kuličky celého černého pepře, tři špetky drceného kmínu a bobkový list. Podlijeme trochou vody (cca 1 cm po dně) a za občasného zamíchání dusíme částečně přiklopené cca 25 minut (sporák na střední stupeň).

Během dušení kontrolujeme stav tekutiny, případně trochu dolijeme (ke konci vaření by měla být tekutina zredukovaná na minimum, dle potřeby necháváme zcela odklopené).
Krátce před koncem vaření zelí ochutnáme a případně podle chuti dosladíme nebo naopak přikyselíme kapkou octa (lze nahradit citronovou šťávou nebo lákem z domácích okurek). Záleží na naši chuti a též na kvalitě syrového kysaného zelí.
Dušené kysané zelí není třeba zahušťovat žádnou jíškou.
Před podáváním vyjmeme bobkové listy (kdo nemá rád, vyloví i kuličky pepře).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané