Dušené kysané zelí je v české kuchyni nezbytná příloha k mnoha pokrmům, zvláště k pečeným masům a některým ze široké škály knedlíků. Jeho příprava je velmi jednoduchá a časově ne příliš náročná. Dušené kysané zelí není třeba zahušťovat. Co se týká chuti, je na každém z nás, máme-li raději sladší či kyselejší variantu. Chuť zelí při dušení zvýrazňujeme nejen přidáním kmínu, ale i dalším kořením (celým pepřem a bobkovým listem).
Důležitá je i samotná kvalita syrového kysaného zelí (zelí nesmí být na první pohled zašedlé). Je dobré používat svojí vyzkoušenou a osvědčenou značku (výrobce), protože v sortimentu průmyslově vyráběného kysaného zelí jsou neskutečné rozdíly, které zásadně ovlivňují chuť námi připravované přílohy. Jedinou jistotou v kvalitě tohoto polotovaru máme v domácím naložení kysaného zelí (recept v kapitole „Domácí polotovary”).
Podobným způsobem připravujeme kysané zelí bílé i červené (snad jen, že do červeného můžeme použít cibuli červenou).