Dršťková polévka

Dršťkovou polévku můžeme směle zařadit do české klasické kuchyně. Vždyť její vznik je historicky zařazován do dob existence Rakousko-Uherské monarchie, jejíž jsme byli součástí. U nás „Dršťkovka“ zdomácněla a její obliba stoupla natolik, že v bufetech se na ni stáli fronty a v lidových restauracích byla na jídelním lístku velmi často.

Při své práci v restauraci jsem k této polévce od hostů slýchal velmi podobné vyjádření: „Není nad hospodskou dršťkovou, doma ji nikdy tak neuvařím“. Netušil jsem, v čem vězí ten zádrhel, dokud jsem nepročetl některé dostupné recepty na dršťkovou polévku. Jsou uváděny závažné chyby: málo cibule, málo papriky, nepasírovaný základ, sušená majoránka přidaná na počátku vaření (sládne), absence česneku, suché zahušťování základu apod.

Též samotné předvaření drštěk hraje v polévce významnou roli. Zakoupením drštěk krájených a předvařených se vyhneme nepříjemnému aroma, které „ovoní” celý byt, ale hrajeme loterii, ve které se téměř vždy prohrává (dršťky bývají převařené, o struktuře nakrájení a uváděné hmotnosti ani nemluvně). Navíc výrobcům tohoto polotovaru nezáleží na dodržování základního postupu při předvaření drštěk, takže tento polotovar i v hotové polévce nelibě voní! Volíme tedy vždy čerstvou surovinu i s možností kombinací kravských žaludků (kniha, čepec, bachor, slez) a rovnoměrnému nakrájení i základnímu dochucení (solí) při vaření.

Proto dobrému receptu na „Dršťkovou polévku“ věnujeme zvýšenou pozornost. Věříme, že polévka uvařená podle našeho domácího receptu nezklame ani milovníky hospodských dršťkovek…

Suroviny:

(větší hrnec 8-10 porcí)

  • Dršťky cca 1kg
  • Cibule 650g
  • Mrkev 50g
  • Celer + petržel 100g
  • Sádlo 3 lžíce
  • Kmín drcený 3 špetky
  • Paprika sladká mletá 4 lžíce
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 1 větší
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Malá chilli paprička
    nebo feferonka (čerstvá nebo sušená) 1ks
  • Česnek 5 větších stroužků
  • Majoránka čerstvá 1 větší snítka +
    lístky na zdobení
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Silný vývar (nejlépe hovězí) 1,5l
  • Voda na dolití + na záklechtku
  • Mouka hladká cca 4 lžíce

Postup:

Předem předvaříme dršťky (knihu, čepec, bachor a slez). Řádně oprané dršťky dáme vařit vcelku zcela potopené do většího hrnce. Vaříme větším varem (zatím nesolíme) cca 15 minut. Vodu slijeme, dršťky znovu propláchneme a dáme znovu na 15 minut vařit. Tento postup opakujeme do třetice, tím zbavíme dršťky nepříjemného zápachu. Nakonec dáme dršťky vařit do čisté vody osolené dvěma lžičkami soli. Dršťky (stále v celku) vaříme ne zcela doměkka. Poloměkké díly kravských žaludků postupně vyndáváme zchladnout (kniha bývá vařená rychleji nežli ostatní části). Vychladlé dršťky nakrájíme na rustikální kousky (delší nudličky).

V případě použití předvařeného krájeného (spíše sekaného) polotovaru, dršťky řádně propláchneme přes cedník, necháme odkapat a větší kusy dokrájíme. S tímto polotovarem se však hůře pracuje, předvaření bývá různé (málo, nebo naopak dršťky téměř rozvařené).

Oloupané cibule nakrájíme na kostičky (ne zcela najemno). S cibulí je to podobné jako při přípravě guláše (téměř tolik množství jako drštěk)!
Očištěnou mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubém struhadle. Kořenová zelenina je v dršťkové polévce pouze doplňkem, takže to s jejím množstvím nesmíme přehnat!
Stroužky česneku oloupeme, dva pouze plochou stranou nože namáčkneme, zbývající nakrájíme na tenké plátky.
V hlubší misce nebo hrnečku si připravíme záklechtku neboli ameriku, čili mouku metličkou smíchanou s vodou (cca 4 lžíce mouky a 150 ml vody).
Všechny ostatní ingredience si připravíme k ruce.

Ve větším hrnci rozpálíme dostatečné množství sádla (cca 3 plné lžíce). Vsypeme nakrájenou cibuli, přidáme trošku drceného kmínu a restujeme cibulku dozlatova. Zpočátku restování stačí občasné zamíchání, ke konci od sporáku již neodcházíme. Doba zarestování cibule je při tomto množství cca 20 minut, cibule výrazně čpí a ztmavne (to dodává vedle papriky tu správnou barvu polévky). V tento okamžik přidáváme strouhanou kořenovou zeleninu, která při dalším restování pouští vodu, takže během pěti minut jejího restování (za stálého míchání) se nám základ nespálí. Nakonec přisypeme mletou červenou papriku, krátce promícháme a zalijeme vývarem. Osolíme (zatím 2 lžičky soli), opepříme mletým černým pepřem, přidáme divoké koření (pepř černý celý, nové koření a bobkový list) a přihodíme namáčknuté stroužky česneku, malou chilli papričku nebo feferonku a hrst čerstvé majoránky (včetně stvolů). Takto dochucený základ zakryjeme poklicí přivedeme do varu, sporák snížíme téměř na minimum a necháme řádně provařit (cca hodinu).
Odložené plátky česneku velmi krátce osmahneme na půl lžíci sádla.

Uvařený základ přecedíme přes cedník s většími oky do čistého hrnce a cibuli se zeleninou důkladně propasírujeme (ze spodku cedníku průběžně stíráme propasírované suroviny, k vyhození zbude pouhá lžíce). Tento propasírovaný základ přivedeme opět k varu a vhodíme předvařené dršťky. Nyní záleží na kvalitě předvaření drštěk, které potřebujeme v základu dovařit. To se těžko dělá se zmíněným kupovaným polotovarem. V základu středním varem dovaříme nakrájené dršťky doměkka, přičemž doplňujeme stav tekutiny vřící vodou (z varné konvice).
Nezapomeneme přidat orestovaný česnek.
Teprve nyní přistoupíme k zahuštění polévky záklechtkou na potřebnou konzistenci. Ochutnáme, případně dosolíme či připepříme a necháme za občasného zamíchání cca 20 minut velmi mírným varem provařit. Vypneme sporák a vmícháme v dlani promnutou sušenou majoránku, která již dochucenou polévku chuťově ještě doladí.

Při podávání můžeme dršťkovou polévku zdobit lístky čerstvé majoránky.
Tato sytá přesnídávková polévka doplněná houskou nebo rohlíkem vydá za bohatou svačinu nebo doplněná vhodným sladkým jídlem za hlavní chod…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané