S jistou nostalgií vzpomínám na svá dětská léta a na chvíle trávené se svým tatínkem. Taťka nebyl zrovna typ kuchtíka, ale měl několik vychytaných receptů jídel (získaných od svých známých, či kolegyň z práce), které zvládal přímo bravurně.
Mezi ně patřila i oblíbená „kvasnicovka” a tatínek možná ani netušil, že zvládal zhotovit pokrm, se kterým si mnohé hospodyňky a domácí kuchtíci často nedokázali poradit. Pro zhotovení dobré pomazánky z droždí je totiž nutné vytrvat, i když průběh přípravy pro laika vypadá všelijak. Za to může přidání strouhanky, bez které se staročeská kvasnicovka neobejde a je uváděna v každém kvalitním receptu na tuto pomazánku.
A s takovým receptem (jistě podobným tomu našemu) můj tatínek již před mnoha lety pro nás dokázal vykouzlit neskutečnou dobrotu…
Drožďová pomazánka

Suroviny:
- Sádlo nebo olej 2 lžíce
- Cibule 1 střední
- Droždí 4 kostky
- Šunka
(moravské uzené nebo jiné uzené maso) 100g - Nakládaná okurka 2 střední
- Vejce 4ks
- Mléko 3 lžíce
- Strouhanka 2 lžíce
- Sůl
- Čerstvě mletý barevný pepř
- Kmín drcený cca 4 špetky
- Jarní cibulka (pórek, pažitka či petrželka)
na ozdobení - Rajče (z domácí zahrádky nebo cherry)
k podávání
Postup:
Vejce rozšleháme s trochou mléka, osolíme a opepříme (nejprve raději méně).
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno (drobné kostičky).
Šunku či jiné uzené maso nakrájíme na nudličky nebo drobné kostičky.
Nakládané okurky nakrájíme na drobné kousky.
Na rozehřátém sádle nebo oleji v hlubší pánvi nebo v kastrůlku zpěníme najemno nakrájenou cibuli, pouze dosklovata (nesmí zezlátnout). Přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání na středním plameni zahříváme, dokud se úplně nerozpustí. Dále pozvolna za častého míchání zahříváme, kvasnice začnou hrudkovatět a oddělovat se od tuku. To je správný průběh. V této fázi se droždí začíná opékat. Neustále mícháme a pokračujeme v restování, dokud se tuk zcela neoddělí a droždí nezrůžoví.
Poté přidáme uzené, krátce osmahneme, zaprášíme strouhankou a přidáme drcený kmín. Dále opékáme, až se veškerý tuk vsákne do strouhanky a vznikne téměř sypká hmota. Nyní vlijeme rozšlehaná vejce, která necháme za stálého míchání srazit. Nakonec přimícháme okurky, ochutnáme, případně ještě dochutíme solí nebo pepřem a odstavíme.
Kvasnicová pomazánka je výborná teplá i studená. Podáváme s čerstvým chlebem nebo na topinky či toasty. Zdobíme nasekanou pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou nebo pórkem. Výborným doplňkem jsou chutná rajčátka…
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Drožďová pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Šmitec
-
Náš TIP na PDF recept: Škvarková pomazánka s tvarůžky a kysaným zelím
-
Náš TIP na PDF recept: Škvarková pomazánka s klobásou a vejci
-
Náš TIP na PDF recept: Sloní žrádlo
-
Náš TIP na PDF recept: Ředkvičková pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Budapešťská máslová pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Italská pomazánka se sušenými rajčaty
-
Náš TIP na PDF recept: Rybí pomazánka z uzených šprotů
-
Náš TIP na PDF recept: Pomazánka z ančoviček na jednohubky
-
Náš TIP na PDF recept: Tvarohová pomazánka se sardinkami a koprem
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčková pomazánka s tvarohem a uzeným masem