Domácí vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka bývá nejčastěji prezentována v období velikonočních svátků, a to pouze z důvodu využití vykoledovaných vajíček. Tento pokrm má však pramálo spojeného se svátky zmrtvýchvstání Ježíše Krista, natož s jarní, čili sezonní přípravou jídel. Naopak vejce, jakožto hlavní surovina, jsou celoroční produkt (uvaření vajec natvrdo je ta nejjednodušší záležitost) a nakládané zeleninové ingredience, samozřejmě též nepřipravujeme s příchodem jara. Vaječnou tlačenku si můžeme udělat v každém ročním období.
Otázkou je, do jaké míry můžeme tento skvělý pokrm pokládat za „domácí“.

Jsou výborné recepty, při nichž je nutné nejprve v domácím vychytaném láku uvařit drobně nakrájenou zeleninu, ponechat rozležet a teprve poté zakomponovat do vajíčkové tlačenky. Tato složitá a časově náročná příprava (jinak jednoduchého pokrmu) převážnou část lidí jistě odradí. Zvláště nás, kteří jsme svůj čas již věnovali vymazleným lákům při domácím nakládání a zavařování (okurek či jiné zeleniny). Ano, nakládaná zelenina včetně láku je pro tento recept stěžejní. Můžeme kombinovat zásoby domácího produktu s doplněním koupené nakládané zeleniny (i když průmyslově zpracované, tj. se zbytečnými éčky). V tomto nemůžeme být absolutní puritáni holdující pouze domácím polotovarům, ale čím více láku z domácí produkce bez zbytečných chemických konzervantů, tím lépe (některé recepty najdete v kapitole „Domácí polotovary“).
V našem receptu však neodpouštíme jednu zásadní věc. Bez zhotovení domácí majonézy z vaječných žloutků (s ní nemá průmyslově vyráběný produkt nic společného) nemůže být o „domácí“ vaječné tlačence ani řeč.

Pro velice lahodnou chuť naší domácí vaječné tlačenky „po které se jen zapráší“ doporučujeme rovnou připravovat množství z více vajec. Směs na vaječnou tlačenku můžeme dávat do chladu ke ztuhnutí v různém podání (formy, misky nebo v klasickém obalu na tlačenku)…

Suroviny:

(cca 3kg vaječné tlačenky)

  • Vejce 12-14ks (podle velikosti)
  • Nakládaná zelenina bez nálevu (hrášek,
    mrkev, okurka, cuketa, cibule, květák apod.) 600g
  • Nálev z nakládané zeleniny
    (nejlépe domácí) 3/4l
  • Voda 1/4
  • Želatina v prášku 60g (3 sáčky)
  • Kapie červená (čerstvá) 1 větší
  • Chilli paprička nakládaná 1ks
  • Sůl
  • Pepř černý (nebo barevný) čerstvě mletý
  • Mleté sušené chilli papričky
  • Uzené maso
    (kýta, plec, pečeně apod.) 150
  • Sýr polotvrdý
    (Eidam, Ementál, Gouda apod.) 150g
  • Domácí majonéza
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) 300g

Postup:

Uvařená vejce natvrdo (cca 10 minut od doby varu, se špetkou soli a kapkou octa, aby nepopraskala skořápka) zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
Překrojíme podélně na poloviny (můžeme si ponechat vejce na zdobení), vyjmeme žloutky (větší ještě překrojíme, dáme stranou do misky) a bílky příčně nakrájíme na plátky, odkládáme zvlášť od žloutků (strukturu vajec chceme mít zřetelně viditelnou v tlačence).

Nakládanou zeleninu (včetně hrášku) scedíme přes cedník tak, abychom měli ¾ litru láku.
Přiměřené množství nakládané zeleniny (přibližně 600 g) nakrájíme na menší kousky (samozřejmě kromě hrášku).
Čerstvou kapii zbavenou semínek nakrájíme též na drobné kostičky.
Naloženou chilli papričku nasekáme hodně najemno.
Uzené maso a sýr nakrájíme na cca centimetrové kostičky.
Předem připravenou domácí majonézu necháme cca ½ hodiny v pokojové teplotě (aby se s vlahým želatinovým lákem nesrazila).

Lák doplníme vodou (celkem 1 litr) a nalijeme do hrnce. Přisypeme práškovou želatinu, metličkou rozmícháme a necháme cca 15-20 minut nabobtnat. Želatinu na středním stupni sporáku za častého míchání zahříváme (ne do varu), až do úplného rozpuštění želatiny. Odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout (za občasného zamíchání) dovlažna.

Ve velké míse smícháme nejprve veškerou zeleninu, uzené maso a sýr. Zalijeme vlažným lákem se želatinou a vmícháme majonézu pokojové teploty. Podle chuti dochutíme solí (přibližně 1a ½ lžičky) a dle chtěné pikantnosti čerstvě mletým pepřem a případně i mletými sušenými chilli papričkami. Promícháme. Přidáme nakrájené bílky, znovu lehce promícháme a nakonec opatrně vmícháme žloutky.
Směsí plníme různé formy (na chlebíček, srnčí hřbet, bábovková, různé misky, skleničky apod.), které nezapomeneme vyložit potravinářskou fólií. Pokladením několika plátků vajíček na dno formy docílíme vkusné zdobení.
Použít můžeme i klasický obal na tlačenku.

Vaječnou tlačenku dáme na několik hodin, raději do druhého dne ztuhnout do chladu (lednice). Podáváme krájenou na plátky, přičemž vynikne krásná mozaika.
Vhodnou přílohou je jakékoli oblíbené pečivo.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané