Chilli paprička, nazývaná též feferonka, je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Asie, Afriky, Jižní a Střední Ameriky. Právě Střední Amerika je uváděna jako prapůvodní domovina všech paprik. Chilli papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Ale podobné podmínky v tomto podnebním pásmu byly napříč kontinentem. Nicméně, papriky se dnes pěstují takřka po celém světě.
Chilli paprička nebo feferonka je všeobecné označení pro mnoho druhů a odrůd pálivých paprik, které obsahují různé množství látky, zvané kapsaicin, která je zodpovědná za pálivou chuť papriky. Nepálivý druh paprik je nazýván kapie (jediná paprika bez kapsaicinu).
Nepálivých paprik, tedy kapií, je známo mnoho druhů. Feferonek neboli chilli papriček, existuje nepřeberné množství různých barev, tvarů, velikostí, ale hlavně různým stupněm pálivosti.
Chilli papričky jsou kromě jiného využívány ke zhotovování různých omáček-dipů. U nás je velmi známá tzv. „Thajská chilli omáčka“ sladkokyselé chuti, kterou lze koupit jako chemicky dochucený a konzervovaný polotovar v každém supermarketu. Tento polotovar je jasně koncipován k vytvoření nádechu asijské kuchyně (v Thajsku a okolních zemích se podobný dip nazývá „Sriracha“ ). Domácí výrobou varianty sladkokyselého paprikového dipu se nejen odprostíme od nesmyslného množství éček v podobě konzervantů a umělých dochucovadel, ale můžeme si určit nejen chuť, ale i stupeň pikantnosti. Dle svých požadavků na pálivost tohoto domácího polotovaru kombinujeme běžné druhy feferonek, potažmo chilli papriček, s nepálivými paprikami, tedy kapiemi. Orientaci v nepřeberných odrůd paprik (potřebných k výrobě domácí chilli omáčky) lze zúžit na nákup čerstvých klasických feferonek a chilli papriček, jakožto i kapií, v běžné české tržnici (bez použití extrémně pálivých druhů)…