Do robotové mísy vsypeme hladkou mouku, vyklepneme vejce a osolíme. Přidáme trošku vody, pár kapek oleje a za pomoci robotu hákem vypracujeme hladké, nepříliš tuhé těsto, které téměř nelepí. Zaprášíme moukou, zakryjeme plátěnou utěrkou a dáme do ledničky na cca půl hodiny odpočinout.
Do většího hrnce (kastrolu) dáme vařit osolenou vodu (vroucí voda čeká na noky, nikoli obráceně).
Odpočaté těsto přendáme na pomoučený vál (pracovní plochu) a rukama ještě při podsypávání moukou propracujeme.
Ostrým nožem těsto rozdělíme na dva díly.
Z každého dílu vyválíme „hady“ přibližně 2-3 cm tlusté (postupně, noky je lepší vařit na dvě várky). Ty pak krájíme na špalíčky (dlouhé cca 1,5-3 cm, podle požadované velikosti noků). Jednotlivé špalíčky v dlaních skoulíme do kuliček a rovnou vhazujeme do vřící vody (pracujeme rychle).
Na chvilku zakryjeme (přivedeme k varu), vařečkou zkontrolujeme, zda se noky nepřilepily ke dnu a dále středním varem (částečně zakryté) vaříme 7-9 minut (podle velikosti noků).
Uvařené noky vybíráme cedníčkem do připravené mísy a horké promastíme sádlem (aby se neslepily).
Dle chuti a s přihlédnutím ke druhu pokrmu, ke kterému noky podáváme, můžeme přílohu dále dochucovat např. nasekanými bylinkami (petrželkou, pažitkou, tymiánem – hodí se ke zvěřině či jehněčímu) s pepřem, chilli apod.
Těstovinové noky jsou vhodnou přílohou k mnoha pokrmům (k pečeným a dušeným masům, gulášům, některým omáčkám, ragú…).