Domácí těstovinové noky

Tento recept je ukázkou jednoduchosti domácí přípravy některých druhů těstovin.
Těstoviny v podobě noků, které jakožto příloha mohou mnohdy nahradit různé druhy knedlíků, není potřeba kupovat v podobě polotovarů, ale snadno a rychle si je můžeme připravit zcela čerstvé v naší kuchyni.

Při výrobě těsta na noky dodržujeme poměr: 100 gramů mouky = jedno vejce. Funguje to spolehlivě, zvláště při použití výběrové hladké mouky tzv. „dvounulky“, vodu přidáváme pouze s citem pro správnou konzistenci těsta.
Robot je vítaným pomocníkem, ušetří čas i námahu…

Suroviny:

(na 3-4 porce)

  • Mouka hladká (nejlépe Extra 00) 300g
    + na pomoučení a podsypání válu
  • Vejce L 3ks
  • Sůl 1 lžička do těsta
    + 1 lžička do vody na vaření
  • Voda do těsta cca 50ml
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
    1 lžíce do těsta + 1 lžíce na vaření
  • Voda na vaření cca 1,7l
  • Sádlo 1 lžíce
  • Čerstvé bylinky k dochucení
    (tymián, petrželka apod.)

Postup:

Do robotové mísy vsypeme hladkou mouku, vyklepneme vejce a osolíme. Přidáme trošku vody, pár kapek oleje a za pomoci robotu hákem vypracujeme hladké, nepříliš tuhé těsto, které téměř nelepí. Zaprášíme moukou, zakryjeme plátěnou utěrkou a dáme do ledničky na cca půl hodiny odpočinout.

Do většího hrnce (kastrolu) dáme vařit osolenou vodu (vroucí voda čeká na noky, nikoli obráceně).

Odpočaté těsto přendáme na pomoučený vál (pracovní plochu) a rukama ještě při podsypávání moukou propracujeme.
Ostrým nožem těsto rozdělíme na dva díly.
Z každého dílu vyválíme „hady“ přibližně 2-3 cm tlusté (postupně, noky je lepší vařit na dvě várky). Ty pak krájíme na špalíčky (dlouhé cca 1,5-3 cm, podle požadované velikosti noků). Jednotlivé špalíčky v dlaních skoulíme do kuliček a rovnou vhazujeme do vřící vody (pracujeme rychle).
Na chvilku zakryjeme (přivedeme k varu), vařečkou zkontrolujeme, zda se noky nepřilepily ke dnu a dále středním varem (částečně zakryté) vaříme 7-9 minut (podle velikosti noků).

Uvařené noky vybíráme cedníčkem do připravené mísy a horké promastíme sádlem (aby se neslepily).

Dle chuti a s přihlédnutím ke druhu pokrmu, ke kterému noky podáváme, můžeme přílohu dále dochucovat např. nasekanými bylinkami (petrželkou, pažitkou, tymiánem – hodí se ke zvěřině či jehněčímu) s pepřem, chilli apod.

Těstovinové noky jsou vhodnou přílohou k mnoha pokrmům (k pečeným a dušeným masům, gulášům, některým omáčkám, ragú…).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané