Domácí sekaná pečeně

Způsob přípravy pokrmů z mletého masa je velice rozšířený a oblíbený po celém světě. Na mletém mase je postavena nejedna světová, národní, ale i oblastní specialita.
U nás v Čechách a na Moravě známe úpravy mletého masa na různé způsoby. Často se inspirujeme v zahraničních kuchyních, kde čerpáme inspiraci na přípravu různých pokrmů z různých druhů mas v mletém podání.
K dobrému jídlu z mletého masa nemusíme chodit daleko. Naprostou naší klasikou je „sekaná pečeně”. Sekaná je bohužel zneužívaná ke komerčním gastronomickým výrobkům, většinou velmi nízké kvality.

Jestliže v naší domácí kuchyni zvládneme tento základní český pokrm, určitě si poradíme i s celou řadou pokrmů z mletého masa (z české i ze zahraniční kuchyně). Vystihnout dobrou konzistenci v šišce sekané je totiž daleko těžší, než uplácat z malého množství masa burgera, karbanátek, biftečky nebo kuličky. I v tom tkví jedinečnost této české speciality.

Receptů na tu „pravou sekačku“ je bezpočet. V našich kuchyních panuje určitá zdravá rivalita o vytvoření nejlepší sekané.
Doporučujeme vyzkoušet tento náš osvědčený, vymazlený recept…

Suroviny:

(5-7 porcí)

  • Hovězí maso (krk, plec, kýta) 500g
  • Vepřové maso
    (krkovice, plec, libový bok) 500g
  • Cibule 1 větší
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl cca 2 lžičky
  • Pepř černý mletý 2 špetky
  • Kmín mletý 4 špetky
  • Paprika červená sladká mletá
    1lžíce
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Rajčatový protlak (pyré)
    1 a půl lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Hořčice plnotučná 2 lžičky
  • Čerstvé bylinky
    (hladkolistá petržel, pažitka,
    tymián, saturejka apod.)
  • Strouhanka
  • Vejce 2ks
  • Máslo na vymaštění pekáče
  • Rajče 1 střední
  • Vývar na podlití

Postup:

Maso hovězí i vepřové (případně zbavené kůže) opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Nasekáme hrst bylinek.
Všechny ostatní ingredience si připravíme k ruce.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Pekáč vymažeme máslem.

Namleté maso (hovězí a vepřové napůl) promícháme v míse s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, kořením (sůl, černý mletý pepř, červená sladká mletá paprika, kmín mletý, sušená majoránka), rajčatovým pyré (protlakem), plnotučnou hořčicí a nasekanými čerstvými bylinkami. Přidáme dvě vyklepnutá vejce, dle potřeby zahustíme strouhankou (není třeba mnoho, záleží spíše na důkladném vypracování šišek sekané a na způsobu pečení).
Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou odležet.

Z takto dochuceného mletého masa vytvarujeme dvě šišky sekané, které řádně utemujeme (pomůžeme si klidně několikerým bouchnutím o pracovní desku), je důležité, aby v sekané nezbyl žádný vzduch a při pečení nám nepopraskala. Za pomoci vody uhladíme. Šišky dáme do vymaštěného pekáče. Přidáme nakrájené rajče (pro vůni a barvu výpeku) a podlijeme vývarem (cca 1cm).

Pečeme ve středu rozpálené trouby bez zakrytí. Po 15 minutách sekanou přelijeme výpekem, ztlumíme na 180 °C a za občasného přelévání pečeme ještě cca 35-45 minut. Celková doba pečení závisí též na tvaru (šířce a výšce) vytvořených šišek.
Před ukončením pečení provedeme kontrolu řezem do jedné sekané (případně ještě dopečeme).

Sekanou pečeni podáváme nakrájenou na plátky, přelitou výpekem společně s rajčátky.

Přílohy k sekané pečeni se velice těžko definují, jelikož její využití je širší.
Sekanou lze podávat např. s bramborovou kaší a kyselou okurkou, vařeným bramborem a kysaným zelím či zelným salátem. Sekanou můžeme použít místo masa třeba pod svíčkovou nebo rajskou omáčku. Známá je i smažená v trojobalu (tzv. Studentský řízek). Velice oblíbená je též prostě s hořčicí a chlebem nebo jako hlavní surovina v sendviči na svačinu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané