Způsob přípravy pokrmů z mletého masa je velice rozšířený a oblíbený po celém světě. Na mletém mase je postavena nejedna světová, národní, ale i oblastní specialita.
U nás v Čechách a na Moravě známe úpravy mletého masa na různé způsoby. Často se inspirujeme v zahraničních kuchyních, kde čerpáme inspiraci na přípravu různých pokrmů z různých druhů mas v mletém podání.
K dobrému jídlu z mletého masa nemusíme chodit daleko. Naprostou naší klasikou je „sekaná pečeně”. Sekaná je bohužel zneužívaná ke komerčním gastronomickým výrobkům, většinou velmi nízké kvality.
Jestliže v naší domácí kuchyni zvládneme tento základní český pokrm, určitě si poradíme i s celou řadou pokrmů z mletého masa (z české i ze zahraniční kuchyně). Vystihnout dobrou konzistenci v šišce sekané je totiž daleko těžší, než uplácat z malého množství masa burgera, karbanátek, biftečky nebo kuličky. I v tom tkví jedinečnost této české speciality.
Receptů na tu „pravou sekačku“ je bezpočet. V našich kuchyních panuje určitá zdravá rivalita o vytvoření nejlepší sekané.
Doporučujeme vyzkoušet tento náš osvědčený, vymazlený recept…