V kastrolu nebo hrnci uvaříme kroupy v dostatečném množství vody (potopené alespoň 3 cm) osolené dvěma lžičkami soli. Doba vaření krup doměkka je cca 1 hodina. Nemusíme se bát, kroupy se jen tak nerozvaří.
Kroupy můžeme předvařit i den předem.
Vepřové koleno dáme vařit (nejlépe do tlakového hrnce) s přidáním dvou lžiček soli, kuličkami celého pepře, nového koření, lístky bobkového listu a rozkrojenou cibulí. Doba vaření v papiňáku je 1 hodina (vařením přímo na plotně musíme čas ztrojnásobit).
Vařené koleno scedíme (vývar máme ke zhotovení polévky) maso vykostíme a část (cca 150g) libového masa nakrájíme na kousky (zbytek vykostěného kolene konzumujeme jako ovarové maso s hořčicí a křenem, nebo ogrilujeme na hlavní chod s knedlíkem a zelím).
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky (část nasekáme najemno).
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky (škvarky překrájíme).
Jelítka zbavíme střívek, špejlí a pokrájíme (namačkáme).
Ve větším hrnci, na plném výkonu sporáku, orestujeme nakrájenou slaninu (škvarky) pouze dosklovata. Přihodíme nakrájenou cibuli a společně krátce (cca 3 minuty) restujeme (sporák ztlumíme na polovinu) opět pouze dosklovata. Přihodíme česnek, necháme za stálého míchání ještě minutu rozvonět. Přidáme jelítka (prejt) a ještě chvilku zarestujeme.
Zalijeme vepřovým vývarem, který kvůli slanosti nastavíme vodou (cca na 2l), opepříme čerstvě mletým černým pepřem (nešetříme) a necháme půl hodiny nezaklopené provařit a zredukovat (opět plný výkon sporáku).
Do polévky přidáme nakrájené maso a předvařené kroupy a necháme ještě chvilku provařit. Ochutnáme, soli nebude zřejmě potřeba, ale pepřem můžeme polévku ještě zvýraznit.
Polévku odstavíme ze sporáku. Dochutíme hrstí (v dlaních promnuté) sušené majoránky a případně sušenou celerovou natí. Promícháme a podáváme.