Není možno v supermarketu zakoupit „domácí” nudle do polévky. Vždy se jedná o sušený průmyslový výrobek (různých firem, který názvem zákazníka při nákupu ovlivní).
V praxi není nic jednoduššího, než jednoduchá výroba domácího těsta na polévkové nudle, které znaly naše maminky, babičky, prababičky, zkrátka mnoho českého pokolení.
Zajímavostí je, že výrobu téměř totožného těsta používají Maďaři (potažmo Slováci) k přípravě tarhoni…
Domácí polévkové nudle
Suroviny:
- Mouka hrubá 140g + na podsypání
- Vejce 1-2 ks (podle velikosti)
- Voda 1 lžíce
Postup:
Odváženou hrubou mouku nasypeme rovnou na pracovní plochu. Vytvoříme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme lžičku vody. Všechny suroviny smícháme a rukami důkladně propracujeme do hustšího těsta. Těsto by mělo být pevné, ale měkké a nelepivé.
Zakryjeme potravinářskou folií a necháme cca ½ hodiny odpočinout.
Na pomoučené pracovní desce (vále) rozválíme těsto na plát tenký 1-1,5 mm a necháme hodinu okorat (ne zcela proschnout, při krájení by se lámalo).
Plát těsta si překrájíme na menší díly (podle zvolené délky nudlí cca 5-8 cm). Z jednotlivých dílů ostrým nožem krájíme nudle široké 1-1,5 mm (nožem krájené nudle svojí nepravidelností dávají tu správnou domácí rustikálnost), které dáváme zaschnout na utěrku nebo pečicí plech (můžeme použít vyhřátou troubu na 30 °C).
Již po hodině můžeme nudle uvařit. Pro uchování do zásoby však nudle necháme řádně (třeba dva dny) proschnout a uschováme v dobře uzavřené nádobě, aby nezvlhly.
Při vaření nudle vkládáme do vřící, mírně osolené vody a za občasného promíchnutí vaříme doměkka. Nudle z domácího těsta se vaří vždy daleko déle, nežli nudle sušené, kupované. Čerstvé nudle vaříme cca 10–12 minut (podle jejich šířky). Uvařené nudle přes cedník slijeme a krátce propláchneme studenou vodou.
Servírujeme jako hotovou vložku až při podávání polévky.
Nudle nikdy nezavařujeme přímo do vývarových polévek (vývar se zakalí), výjimkou jsou kaldouny.