Domácí pečivo (rohlíčky, housky, bulky…)

Jednoduchá varianta na výborné domácí slané pečivo. Z jednoho těsta si můžeme vytvarovat různé druhy a velikosti pečiva. Například rohlíčky, housky či bulky…

Pečivo podle tohoto nenáročného receptu patří k nejoblíbenějším (v jednoduchosti je krása). Našim, z trouby čerstvě vytaženým rohlíčkům, houstičkám a bulkám, jen těžko může konkurovat i ta nejlepší pekárna!

Rozdělíme-li těsto na menší díly, získáme luxusní banketky.

Suroviny:

  • Hladká mouka 500g
  • Sádlo 50g
  • Mléko (vlažné) 280 ml
  • Droždí ½ kostky (21g),
    možno použít též sušené 1 sáček
    (nebo množství dle návodu)
  • Sůl 1 a ½ lžičky (12g)
  • Na posyp podle zvolených variant:
    hrubá sůl, kmín, mák,
    sezamová semínka apod.

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Používáme-li robota, stačí nízké otáčky po dobu asi 15ti minut.
Ručně to potrvá o něco déle. V tomto případě si můžeme pomoci kapkou mléka navíc.

Vypracované těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vytvoříme bochánky, které necháme pod utěrkou, na teplém místě alespoň na 1/2 hodiny odpočinout.

Rohlíky:
Bochánek rozválíme na kruhovou placku tlustou asi 3 mm, kterou nožem nebo pizzovým kráječem rozdělíme na 4 stejné díly.
Pokud chceme mini pečivo, uděláme dílů 6 nebo 8 (velikost záleží jen na nás).
Z jednotlivých trojúhelníků stáčíme rohlíky směrem od širšího kraje ke špičce. Rohlík vždy lehce proválíme, aby se těsto spojilo a nerozevíralo. Rohlíky zahneme a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Housky:
Z bochánku vyválíme váleček, který rozdělíme na 4 díly (opět si můžeme zvolit velikost jakou chceme).
Každý díl znovu vyválíme a rozdělíme na 3 stejné prameny.
Z nich upleteme houstičky a vyskládáme na plech s pečícím papírem.

Bulky:
Z bochánku vyválíme váleček, který rozdělíme podle žádané velikosti na díly.
Každý díl skulíme do tvaru bochánku a přidáme na plech.
Jednotlivé bochánky můžeme nožem naříznout na půl nebo do kříže.

Připravené pečivo na plechu opět zakryjeme utěrkou nebo folií a necháme ještě cca hodinu v teple kynout (můžeme použít mírně zavlaženou troubu).
Vykynuté pak potřeme vodou a podle svých variant posypeme solí a kmínem, mákem nebo sezamovými semínky.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 230 °C cca 11–13 minut (podle velikosti pečiva) ve středu trouby. Při nahřívání trouby postavíme na dno nádobu (třeba pekáč) s vodou, abychom získali pro pečení vlhčí prostředí.
Poslední minuty pečivo kontrolujeme, aby se nám nezačalo připalovat. V opačném případě přehodíme plech na poslední 1–2 minuty co nejvýše pod gril.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané