Domácí pasta tagliolini s bazalkovým (Janovským) pestem a sušenými rajčaty

Všechny tři základní suroviny obsažené v názvu tohoto receptu lze koupit v podobě polotovaru. To by však nebyl žádný kulinářský výtvor, ale pouhé smíchání uvařeného, průmyslově vyrobeného polotovaru s ingrediencemi téhož původu. Kvalita domácí výroby těstovin a pesta se pohybuje ve zcela jiných dimenzích. I rajčata z nadúrody naší zahrádky lze doma usušit (v našich středoevropských podmínkách pomocí trouby či sušičky) a naložit do olivového oleje, ale ne každý má možnost pěstování rajčat.

Taglioliny je italský název pro tenké nudle. Pro výrobu těchto slabých nudlí volíme raději těsto s přidáním semoliny a použití celých vajec, které je o něco pevnější, nežli těsto pouze z hladké pšeničné mouky, žloutků a vody. Recepty na obě těsta přinášíme v kapitole „Domácí polotovary“.

Suroviny:

(2 porce)

  • Těsto na domácí pastu 300g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Domácí bazalkové (Janovské) pesto cca 250g
  • Sušená rajčata (nakládaná v oleji) 4ks
  • Čerstvá bazalka
    1 hrst nasekaných lístků

 

Na pesto

  • Lístky bazalky 3 hrsti
  • Jádra piniových oříšků
    1 menší hrst (20g)
  • Parmazán nebo Grana Padano jemně nastrouhaný cca 4 lžíce
  • Česnek 2 středně velké stroužky
  • Sůl mořská (jemně mletá) ½ lžičky
  • Pepř barevný
    čerstvě mletý cca 3 špetky
  • Olivový olej (extra virgin) 1 cca dl

 

Postup:

Připravíme si těsto na pastu dle základního receptu. Čas potřebný ke zchlazení (odpočinutí) těsta využijeme k přípravě pesta.
Listy bazalky opláchneme pod studenou tekoucí vodou (např. v cedníku), necháme dobře oschnout a nasekáme na menší kousky.
Jádra piniových oříšků na suché pánvi krátce opražíme a necháme zchladnout.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, které plochou stranou nože utřeme se špetkou soli.
Parmazán nebo Grana Padano nastrouháme na jemném struhadle.
Pesto můžeme připravit ve větším hmoždíři nebo použít tyčový mixér s příslušnou nádobou.
Ve větším hmoždíři (nebo v nádobě k tyčovému mixéru) nejprve najemno nadrtíme jádra opražených piniových oříšků. Přidáme nasekané listy bazalky, utřený česnek, osolíme, opepříme, zalijeme olejem a znovu rozdrtíme do podoby pesta. Pokud používáme tyčový mixér, tak mixujeme na nižší stupeň v krátkých intervalech (ne zcela najemno) pouze po dobu nezbytně nutnou pro vytvoření pestové konzistence. Dlouhé mixování bylinkám neprospívá! Na závěr do pesta zapracujeme strouhaný sýr. Množství sýru určujeme dle své chuti a konzistence pesta (můžeme ještě zjemnit kapkou panenského oleje).

Sušená rajčata vyndáme z oleje (neosušujeme) a nakrájíme na tenké proužky.
Hrst lístků bazalky nasekáme (ne příliš najemno).
Dáme vařit osolenou (cca 2 lžičky) vodu.

Z odpočinutého těsta krájíme menší díly, vytváříme pomoučené placičky, které protahujeme strojkem na těstoviny a následně v nástavci tvoříme slabé nudličky italsky zvané „tagliolini“.
Tagliolini z čerstvého těsta vaříme al dente (na skus) velmi krátce (cca 2 minuty).
Pastu scedíme (neproplachujeme) a těstoviny horké ihned smícháme s pestem, nakrájenými sušenými rajčaty (trocha olivového oleje z rajčat je vítána) a nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané