Při přípravě tohoto receptu nám nejvíce času zabere poctivá výroba domácích těstovin, kterou samozřejmě lze nahradit kvalitní těstovinou koupenou, ať čerstvou nebo sušenou. Ale domácí výroba je domácí výroba. Odmění nás již osobité aroma při vaření našich čerstvých těstovin, ale zvláště vědomí, že jsme to zvládli, že na to máme. Širší nudle fettuccine hravě zvládneme i bez strojku na výrobu těstovin. Stačí nám k tomu váleček a nůž nebo kráječ na pizzu.
Naprosto stejné je to i s použitím omáčky. Při nákupu průmyslově vyrobeného produktu pod názvem „Sugo pomodoro“ nemůžeme ovlivnit, jeho chuť a nevidíme ani do kvality základní suroviny – rajčat. Čím si však můžeme být jisti, je podíl různých chemických konzervantů, dochucovacích přísad, případně barviv a jiných „éček“ v těchto polotovarech. Jedinou reálnou možností, jak získat opravdu kvalitní rajčatovou omáčku, je vlastní výroba. Proto recept na domácí rajčatovou omáčku (sugo pomodoro) uvádíme v kapitole „Domácí polotovary“. Tu si můžeme připravit z dobrých rajčat v době jejich letní sezony a sterilovat pro dlouhodobější skladování. Na domácí výrobu širších nudlí „fettuccine“ je vhodné zvolit jemné těsto s vaječnými žloutky, ale můžeme použít i o něco pevnější těsto se semolinou a vejci celými (recepty jsou též v kapitole „Domácí polotovary“).
Pouze jestliže věnujeme svůj čas a energii domácí přípravě těstovin a omáčky můžeme i v naší domácnosti ocenit skvělou italskou kuchyni. Třeba doplněním kuřecími nudličkami a oreganem, jako v našem receptu…