Domácí pasta fettuccine s kuřecími nudličkami, sugem pomodoro a oreganem

Při přípravě tohoto receptu nám nejvíce času zabere poctivá výroba domácích těstovin, kterou samozřejmě lze nahradit kvalitní těstovinou koupenou, ať čerstvou nebo sušenou. Ale domácí výroba je domácí výroba. Odmění nás již osobité aroma při vaření našich čerstvých těstovin, ale zvláště vědomí, že jsme to zvládli, že na to máme. Širší nudle fettuccine hravě zvládneme i bez strojku na výrobu těstovin. Stačí nám k tomu váleček a nůž nebo kráječ na pizzu.

Naprosto stejné je to i s použitím omáčky. Při nákupu průmyslově vyrobeného produktu pod názvem „Sugo pomodoro“ nemůžeme ovlivnit, jeho chuť a nevidíme ani do kvality základní suroviny – rajčat. Čím si však můžeme být jisti, je podíl různých chemických konzervantů, dochucovacích přísad, případně barviv a jiných „éček“ v těchto polotovarech. Jedinou reálnou možností, jak získat opravdu kvalitní rajčatovou omáčku, je vlastní výroba. Proto recept na domácí rajčatovou omáčku (sugo pomodoro) uvádíme v kapitole „Domácí polotovary“. Tu si můžeme připravit z dobrých rajčat v době jejich letní sezony a sterilovat pro dlouhodobější skladování. Na domácí výrobu širších nudlí „fettuccine“ je vhodné zvolit jemné těsto s vaječnými žloutky, ale můžeme použít i o něco pevnější těsto se semolinou a vejci celými (recepty jsou též v kapitole „Domácí polotovary“).

Pouze jestliže věnujeme svůj čas a energii domácí přípravě těstovin a omáčky můžeme i v naší domácnosti ocenit skvělou italskou kuchyni. Třeba doplněním kuřecími nudličkami a oreganem, jako v našem receptu…

Suroviny:

(2 porce)

  • Těsto na domácí pastu 300g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary”)
  • Slanina (špek) 80g
  • Kuřecí prsa
    (nebo stehenní plátky) 250g
  • Domácí rajčatová omáčka
    (sugo pomodoro) cca 250g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary”)
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Bílé víno suché 2dl
  • Olivový olej 3 lžíc
  • Lístky čerstvého oregana 2 hrst
  • Sýr Grana Padano
    (nebo Parmazán) 50g (nastrouhaný)

Postup:

Připravíme si těsto na domácí pastu dle základního receptu.
Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme (můžeme použít strojek na těstoviny) tenký plát těsta, který krájíme (nebo vytváříme přímo za pomoci nástavce strojku na těstoviny) na širší nudle zvané fettuccine (cca 1,5 cm široké).

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a v misce rovnou dochutíme solí, mletým barevným pepřem a mletými chilli papričkami.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.

Ve vyšší pánvi (nejlépe typu Wok) při vyšším stupni sporáku krátce orestujeme slaninu s troškou olivového oleje. Přidáme maso a společně restujeme ještě cca 5 minut až je maso hotové (nikoli vysušené). Pokud nám slanina pustila příliš tuku, tak jej slijeme. Přidáme domácí rajčatové sugo, ještě krátce orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme vyvařit alkohol a zredukovat omáčku.

Mezi tím uvaříme v dobře osolené vodě (cca 2 lžičky) domácí těstoviny al dente (na skus).
Pastu scedíme (neproplachujeme) a těstoviny horké ihned smícháme s masem a omáčkou (zbylých pár kapek vody z vařených těstovin není na škodu).
Nakonec vmícháme čerstvě nasekané lístky oregana a okamžitě podáváme v hlubokém talíři posypané jemně strouhaným sýrem Grana Padano nebo Parmzánem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané