Domácí listové těsto

Příprava domácího těsta je časově náročná záležitost. Z tohoto důvodu nelze nikomu zazlívat zakoupení tohoto polotovaru, avšak je dobré si být vědomi, co vlastně tímto konzumujeme.

Pro zajímavost se můžeme podívat na složení listového těsta od jednoho nejmenovaného, ale dosti známého výrobce, kde jsme kurzívou označili to, co opravdu nemusíme: Pšeničná mouka, rostlinný margarín, palmový tuk, pitná voda, řepkový olej, emulgátory (E 322-slunečnicový, E 471), regulátor kyselosti E 330, jedlá sůl, jodičnan draselný, aroma, barvivo E 160a. Po kvalitním másle ani památka…, a nikoho nezajímá, že to společně s moukou a vodou vlastně tvoří listové těsto. Je to hrůza plná zbytečných syntetických éček umocněná dokonce použitím zcela nevhodného palmového oleje. Není co dále komentovat a nelze srovnávat tento i jakýkoli jiný průmyslově vyráběný polotovar s domácím produktem.

Proto recept na zhotovení listového těsta nemůže chybět ani v naší kuchařce, protože není nad vlastní domácí upečené listové těsto, které je křehké a křupavé a nádherně lístkuje, je skvělé i několik dní po upečení. To v žádném případě nelze očekávat od listového těsta kupovaného. Domácí (i rychlé) listové těsto má nádhernou přírodně žlutavou barvu a máme jistotu, jaké ingredience používáme a že není nadité různými éčky, konzervanty nebo barvivy.

Nebojme se připravit si domácí listové těsto “rychlým” způsobem. Je velice jednoduché a časově méně náročné o několik hodin, nežli těsto z receptur našich babiček. Voní máslem a dobře se s ním pracuje. Po jeho použití při přípravě pokrmů (sladkých i slaných) se budeme jen těžko vracet k listovým těstům kupovaným.

Suroviny:

(cca 600g těsta)

  • Hladká mouka 250g
    + trochu na podsypání
  • Máslo vychlazené 250g
  • Sůl ½ lžičky
  • Ledově studená voda 125ml

Postup:

Mouku odvážíme, prosejeme do větší mísy (aby se provzdušnila), přidáme sůl a promísíme.
Odměříme zcela zchlazenou vodu. Předem vychlazené (zcela ztuhlé) máslo nastrouháme na hrubém struhadle.
Do mísy s moukou a solí vytvoříme důlek, do kterého přidáme nastrouhané máslo a prsty mneme, dokud nevznikne drobenka. Po troškách přiléváme ledovou vodu a druhou rukou neustále pohybujeme v drobence. Tím vytvoříme těsto. Těsto zásadně nehněteme!. Konzistence těsta připomíná drobenku na koláč. Vypadá to velmi neuspořádaně, ale je to tak správně. Rukama tento stav těsta shrneme do koule. Kouli zabalíme do potravinářské folie a vložíme do chladničky na pár hodin, klidně i přes noc.
Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech – minimálně 4x (může být vícekrát) a vkládat zchladit zpět do lednice. Při prvním rozvalování potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Těsto vyválíme vždy na plát o velikosti asi 20x30cm. Plát těsta z kratší strany 3x přeložíme (jako když se svinuje štoček látky). Třikrát přeložené těsto otočíme na válu o 90° a znovu rozválíme na velikost 20×30 cm. Opět těsto 3x přeložíme jako v prvním kroku. Balíček těsta pokryjeme potravinářskou folií a vložíme jej na 20 minut do chladničky. Takto celý postup opakujeme celkem 4x až 5x.

Hotové listové těsto vydrží zabalené ve folii v chladničce až 5 dnů (ač do domácího těsta nepřidáváme žádné stabilizátory) a v mrazáku i několik týdnů. Proto (máme li rádi pečení z listového těsta) doporučujeme domácí listové těsto zhotovovat vždy z dvojité dávky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané