Připravíme kvásek.
Do mísy si rozdrobíme droždí a přilejeme k němu trochu vlahé smetany.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (nejlépe v mírně předehřáté troubě na 35 °C). Trvá to tak 15–20 minut
Mouku prosejeme, aby se provzdušnila.
K mouce přidáme do hnětací mísy ovesné vločky a sůl. V robotu hákem promícháme.
Do připravené směsi přidáme vzešlý kvásek a zbylou smetanu. Vypracujeme hladké těsto.
Přendáme do kynoucí mísy a přiklopíme (nebo alespoň zakryjeme utěrkou) a dáme kynout (opět na teplé místo) na 30 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu či vál.
Těsto rozdělíme na 12 dílků
Z takto připravených dílků si vytvoříme bochánky a ty přikryjeme nejlépe utěrkou (dáváme přes něj i potravinářskou folii) a necháme dalších 10 minut kynout (odpočívat).
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Bochánky vyskládáme na plech, potřeme je mlékem a posypeme semínky a solí
Do každého bochánku vytvoříme na povrchu křížek.
Vložíme do předehřáté trouby a pečme cca 20 minut.
Upečené kaiserky necháme vychladnout (tedy pokud to někdo vydrží, protože ještě vlažné jsou nejlepší).
Při uchovávání čerstvosti (aby pečivo neztvrdlo) se nejlépe osvědčila plastová chlebová dóza…