Domácí kaiserky

Ať jste již zběhlí v pečení domácího pečiva nebo teprve experimentujete, doporučujeme vyzkoušet tento recept na „Domácí kaiserky”. Jsou vítanou změnou od běžného pečiva, zvláště svým smetanovým nádechem.

Konzumace kaiserek je opravdu nejlepší přímo z plechu, ještě vlažných. Dočkáme-li se jejich vychladnutí, jsou vhodné k namazání ke snídani, svačině či večeři, případně jako příloha k různým pokrmům..

Suroviny:

(12 kusů)

  • Hladká mouka 400g
  • Čerstvé droždí 25g
  • Ovesné vločky 150g
  • Sůl
  • Smetana 12% 380ml
  • Mléko na potřen
  • Kmín, sezamová semínka
    a hrubá sůl na posypání

Postup:

Připravíme kvásek.
Do mísy si rozdrobíme droždí a přilejeme k němu trochu vlahé smetany.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (nejlépe v mírně předehřáté troubě na 35 °C). Trvá to tak 15–20 minut

Mouku prosejeme, aby se provzdušnila.
K mouce přidáme do hnětací mísy ovesné vločky a sůl. V robotu hákem promícháme.

Do připravené směsi přidáme vzešlý kvásek a zbylou smetanu. Vypracujeme hladké těsto.
Přendáme do kynoucí mísy a přiklopíme (nebo alespoň zakryjeme utěrkou) a dáme kynout (opět na teplé místo) na 30 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu či vál.
Těsto rozdělíme na 12 dílků
Z takto připravených dílků si vytvoříme bochánky a ty přikryjeme nejlépe utěrkou (dáváme přes něj i potravinářskou folii) a necháme dalších 10 minut kynout (odpočívat).

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Bochánky vyskládáme na plech, potřeme je mlékem a posypeme semínky a solí
Do každého bochánku vytvoříme na povrchu křížek.
Vložíme do předehřáté trouby a pečme cca 20 minut.

Upečené kaiserky necháme vychladnout (tedy pokud to někdo vydrží, protože ještě vlažné jsou nejlepší).
Při uchovávání čerstvosti (aby pečivo neztvrdlo) se nejlépe osvědčila plastová chlebová dóza…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané