Receptů na bramborové saláty, jak studených tak teplých, je celá řada. V případě bramborových salátů podávaných zastudena často používáme majonézu či se ji snažíme nahrazovat zdánlivě zdravějším bílým jogurtem. Ten však u většiny výrobců bývá zatížen škroby a želatinou (pevnější, který zraje přímo ve skleničce i krémovější při výrobě z tanků).
Zatímco hotovou průmyslově vyrobenou majonézu nemáme při koupi možnost ovlivnit (je to vždy špatně), kvalitní jogurt lze sehnat s patřičným vybavením lupy na přečtení povinného uvedení složení složení na obalu (málo kdo si uvědomí, že tzv. light produkty jsou vždy svým složením horší – přírodní suroviny jsou více nahrazovány syntetickou chemií).
Domácí majonézu si snadno připravíme z čerstvých žloutků a oleje během několika minut, ale výroba domácího jogurtu je složitá a vyžaduje několik hodin (z vařícího mléka rychle zchlazeného na 40 °C , přimícháváním vhodným typem bakterií, často opět z jogurtu a uchování uzavřené na alespoň 5 hodin ve stejné teplotě na dobu zrání). Proto v naší domácí kuchyni při přípravě bramborového salátu dáváme přednost doma vyrobené majonéze!
Předkládáme recept na lahodný, svěží přílohový bramborový salát s přidáním nakládané zeleniny (vařená čerstvá kořenová zelenina není vhodná, dává salátu nedobrou příchuť). I výběr naložené zeleniny je pro náš salát důležitý. Složení a barevnost hrají důležitou roli. Nabízená „směs do bramborového salátu“ bývá nevalné kvality a mnohdy je již na pohled zašedlá. Volíme raději kvalitnější nakládanou zeleninu složenou třeba z méně surovin (vždyť okurky si můžeme vždy zvlášť dokrájet).
Při přípravě klasického bramborového salátu podle našeho receptu jistě nepřehlédnete vychytávku, jak zmírnit nechtěnou kyselost nakládané zeleniny a tím přispět k vyváženému dochucení…