Domácí bramborový salát

Receptů na bramborové saláty, jak studených tak teplých, je celá řada. V případě bramborových salátů podávaných zastudena často používáme majonézu či se ji snažíme nahrazovat zdánlivě zdravějším bílým jogurtem. Ten však u většiny výrobců bývá zatížen škroby a želatinou (pevnější, který zraje přímo ve skleničce i krémovější při výrobě z tanků).

Zatímco hotovou průmyslově vyrobenou majonézu nemáme při koupi možnost ovlivnit (je to vždy špatně), kvalitní jogurt lze sehnat s patřičným vybavením lupy na přečtení povinného uvedení složení složení na obalu (málo kdo si uvědomí, že tzv. light produkty jsou vždy svým složením horší – přírodní suroviny jsou více nahrazovány syntetickou chemií).

Domácí majonézu si snadno připravíme z čerstvých žloutků a oleje během několika minut, ale výroba domácího jogurtu je složitá a vyžaduje několik hodin (z vařícího mléka rychle zchlazeného na 40 °C , přimícháváním vhodným typem bakterií, často opět z jogurtu a uchování uzavřené na alespoň 5 hodin ve stejné teplotě na dobu zrání). Proto v naší domácí kuchyni při přípravě bramborového salátu dáváme přednost doma vyrobené majonéze!

Předkládáme recept na lahodný, svěží přílohový bramborový salát s přidáním nakládané zeleniny (vařená čerstvá kořenová zelenina není vhodná, dává salátu nedobrou příchuť). I výběr naložené zeleniny je pro náš salát důležitý. Složení a barevnost hrají důležitou roli. Nabízená „směs do bramborového salátu“ bývá nevalné kvality a mnohdy je již na pohled zašedlá. Volíme raději kvalitnější nakládanou zeleninu složenou třeba z méně surovin (vždyť okurky si můžeme vždy zvlášť dokrájet).

Při přípravě klasického bramborového salátu podle našeho receptu jistě nepřehlédnete vychytávku, jak zmírnit nechtěnou kyselost nakládané zeleniny a tím přispět k vyváženému dochucení…

Suroviny:

(větší mísa salátu)

  • Brambory (ne příliš moučné) cca 1,2 kg
  • Nakládaná zelenina – směs
    (mrkev, celer, hrášek, kukuřice)
    cca 320g bez nálevu
  • Nakládaná okurka 3 menší
  • Cibule žlutá 2 malé
  • Cibule červená 2 mal
  • Jarní cibulka 1ks
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Domácí majonéza cca 4 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sůl
  • Cukr krupicový
  • Pepř černý, čerstvě mletý

Postup:

S předstihem několika hodin zhotovíme domácí majonézu, aby měla dostatečný čas v chladu (ledničce) co nejvíce ztuhnout.
Majonéza z pěti žloutků na velkou mísu salátu postačí.

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme. Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout. Studené brambory nakrájíme nožem na kostičky cca 1,5 – 2cm velké nebo na hranolky 1x4cm (použití kolečka se strunami není vhodné, salát ztrácí strukturu) a dáme do dostatečně velké mísy.

Nakládanou zeleninu (kostičky) přes cedník slijeme od láku, necháme odkapat a v cedníku pocukrujeme (dvěma špetkami až dvěma lžičkami cukru podle kyselosti nakládané zeleniny), prohodíme a necháme chvilku proležet.
Nakládanou okurku nakrájíme na kostičky nebo proužky.
Oloupanou žlutou i červenou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš najemno).
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.

Kostky (hranolky) brambor v míse prosolíme a opepříme. Přidáme důkladně odkapanou procukrovanou zeleninu, přikrájené okurky, cibuli a promícháme (s citem nejprve rukama). Dále vmícháme lžíci plnotučné hořčice a domácí majonézu dle konzistence (ta též pomáhá k dochucení). Salát i nadále mícháme pouze lehce (nejlepší nástroj je stěrka).
Necháme alespoň hodinku v chladu proležet. Ochutnáme a teprve nyní můžeme salát případně dosolit a znovu lehce promíchat.

Bramborový salát je vhodnou přílohou ke smaženým i pečeným pokrmům.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané