Cuketa patří do jedné velké rodiny s dýní a patizony. V době letní sklizně plodů cuket jistě přijdou vhod nejrůznější recepty na její využití. Jedním z nich může být i využití cukety na koláč. I zde se nám nabízí bezpočet variant koláčů z různých druhů těst.
Linecké těsto naslano, jako by si o vodnatější cuketu přímo říkalo, protože po upečení je nejen křehké, ale i sušší. Není přímo znám autor původní receptury na linecké těsto. Ta bývá spojována s rakouským městem Linec, ale převážně s výrobou sladkých koláčů či cukroví. Nicméně postupem času se linecké těsto (často nazýváno jednoduše „křehkým“) dočkalo i slané varianty.
Koláč z křehkého lineckého těsta v našem receptu nedoplňujeme pouze „vypotěnými“ plátky cuket. Potřením mascarpone nebo pomazánkovým máslem předpečeného těsta je pro vláčnost tohoto koláče důležité. Předpečení lineckého těsta se používá hlavně s ohledem na vodnatou strukturu cukety (vodu pouští stále i po vypocení).
Bývají velké rozepře ohledně použití (v různých pokrmech) italského „Mascarpone“ či českého „Pomazánkového másla“ (díky byrokracii EU dnes pod názvem „Tradiční pomazánkové“), což jsou chuťově velmi podobné výrobky. Ona podobná chuť je při výrobě dosažena zcela rozličnými způsoby, i když základní surovinou je u obou výrobků smetana.
Mascarpone je spíše krém, nežli sýr. Pochází z italské Lombardie (jeho původ se datuje na konec 16., anebo počátek 17. století) a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Vyznačuje se přidáváním kyseliny citronové (při domácí přípravě citronové šťávy) a je zcela bez soli.
České pomazánkové máslo je též krémové konzistence, vyrábí se ze smetany zakysané a má kratší historii nežli mascarpone (vzniklo v roce 1977 v liberecké mlékárně). Je ale jediným produktem chutí s mascarpone téměř srovnatelným. Žádný krémový sýr to tak nedokáže, proto pomazánkovým máslem mascarpone (u nás minimálně dvakrát tak drahé) často nahrazujeme.
Mýtusy a polemiky o kvalitách těchto dvou potravinových produktů bychom mohli ponechat raději stranou. Na náš koláč se hodí oba a častěji při nákupu stejně rozhoduje cena…