Cuketa plněná mletým masem s rajčátky pečená s bramborem

Cuketa, řečená též cukína, je rostlina keřovitého růstu se žlutými květy a plody, barvy nejčastěji zelené či zelenožluté, tvarem připomínající okurku. Pěstují se však i odrůdy barvy žluté, bílé nebo krémové. Povrch má cuketa hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá (v závislosti na odrůdě), velmi měkká a vodnatá (více než 90%) s množstvím semen.
Cuketa, jak ji známe dnes, je evropského původu a vznikla v Itálii šlechtěním jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná pocházející ze Střední Ameriky. V českých kuchyních cukína zažívala boom v 80. letech minulého století, a to hlavně pro její snadné a rychlé pěstování. I dnes má zařazení této zeleniny své opodstatnění, protože cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, vlákniny a minerálů i vitamínů. Nejvíce zdraví prospěšných látek obsahuje slupka, proto se v naši kuchyni snažíme připravovat recepty, kde cuketu nemusíme loupat.

I když se nejlépe pracuje s mladšími, menšími, až středně velkými plody, které mají jemnější slupku a méně měkkých, nedovyvinutých semínek, zajisté si poradíme i s cuketou větších rozměrů (dorůstají do délky až čtyřiceti centimetrů a můžou vážit i dva kilogramy), jenž nejsou na zahrádkách žádnou výjimkou. My jsme dostali cuketu velkou 35 cm, vážící 1,73 kg a podle toho jsme volili i její zpracování.

K přípravě originálního receptu na plněné cukety podle Hanky je možné samozřejmě použít i cukety daleko menšího vzrůstu. S přihlédnutím k právě vrcholící zeleninové sezoně není využití rajčátek ze zahrádky v tomto pokrmu jistě náhodné a brambory se jednoduše krásně upečou společně s cukínou…

Suroviny:

(6 a více porcí)

  • Velká cuketa cca 1,6kg
  • Kuřecí prsa 600g
  • Vepřová krkovice
    (plec, libovější bok) 600g
  • Sýr ementálského typu 150g
  • Rajčata 5ks (větší)
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Cibule 3ks (větší)
  • Česnek 3 velké stroužky
  • Vejce 2ks
  • Majoránka 1 lžíce
  • Pepř černý mletý 1 lžíce
  • Sůl 1 lžíce + na brambory
  • Brambory menší 1kg
  • Pepř barevný čerstvě mletý
    na brambory
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Čerstvé bylinky k podávání
    (pažitka, petržel, libeček apod.)

Postup:

Omytou cuketu rozřízneme podélně napůl a lžíci vydlabeme jádřinec.
Omyté a osušené kuřecí a vepřové maso nakrájíme na kousky a umeleme přes hrubší mřížku (průměr cca 8 mm) do větší mísy.
Oloupanou cibuli nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Na slupce rajčat uděláme zářezy ve tvaru kříže, do hloubky asi 1 mm na straně bez „bubáka“, vložíme do vroucí vody a krátce spaříme (cca 2 minuty). Poté ihned zblanšírujeme (zchladíme v ledové vodě). Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme na větší kostky.
Brambory oškrábeme (rané pouze očistíme), větší překrojíme a zatím uchováme ve studené vodě, aby nezčernaly.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech potřeme olejem.

Namleté maso dochutíme solí, mletým černým pepřem, majoránkou, plnotučnou hořčicí, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nakrájená rajčátka, vejce a nastrouhaný sýr. Důkladně rukama promícháme. Necháme odpočinout v lednici asi půl hodiny.

Cuketové lodičky naplníme masovou směsí, nebojme se dát více, maso ztrácí při tepelné úpravě na svém objemu. Ze zbylé směsi vytvoříme malou šišku sekané.

Na plech vložíme naplněné cuketové lodičky (případně i sekanou) a přidáme k nim i brambůrky, které zakápneme olejem, osolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Mírně podlijeme vodou (cca 1 cm) a dáme péci do středu rozpálené trouby. Průběžně kontrolujeme asi po půl hodině. Při kontrole pečení maso přeléváme výpekem (brambůrky otáčíme) do vytvoření zlatavé kůrky jak na masové směsi, tak i na cuketě a brambůrkách. Doba pečení je přibližně hodinu a půl (jsou-li měkké brambůrky, bude i propečená sekaná).
Vyjmeme z trouby a necháme „vydýchat“.

Plněnou cuketu podáváme společně s pečenými brambůrkami.
Zdobíme nasekanými čerstvými bylinkami.
Velmi vhodným doplňkem je maltézská omáčka (recept v kapitole „Domácí polotovary”).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané