Čokoládový půldort s jahodovou marmeládou

Recept na tento výborný čokoládový moučník, bychom mohli prezentovat i jako řezy pečené na plechu. Ale podélné prokrajování nevysokého korpusu na tři díly snadno odradí i hospodyňky zběhlé v přípravě moučníků.
Místo pečení na plechu a neprakticky oddělování velkých plátů korpusu k promazání a následnému vytvoření řezů předkládáme daleko snazší, originální zpracování v dortové formě ve stylu „půldortu”…

Suroviny:

(menší dortová forma)

  • Vejce 3ks
  • Hladká mouka 100g
  • Moučkový cukr 100g
  • Prášek do pečiva 1lžička
  • Kukuřičný škrob 25g
  • Kakao 1lžíce
  • Rum 1lžíce
  • Máslo rozpuštěné 50g
  • Jahodová marmeláda 150g
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)
  • Čokoláda hořká (min. 60%)
    nastrouhaná 50g + 20g na zdoben
  • Horká voda 5 lžic
  • Polohrubá mouka na vysypání formy
  • Loupané nasekané mandle (oříšky)
    na zdobení

 

Na domácí čokoládovou polevu:

  • Smetana 12% 250ml
  • Hořká čokoláda (min. 60%) 100g

Postup:

Máslo v rendlíku rozehřejeme a necháme mírně vychladnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Celá vejce rozklepneme do mísy, přidáme moučkový cukr a vyšleháme do pěny (ručním mixérem s metličkami). Přidáme prášek do pečiva, škrob, kakao, mouku, rum, rozpuštěné máslo a horkou vodu. Metličkami vše důkladně smícháme v hladké, řídké těsto.

Dortovou formu o průměru 22cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Vlijeme připravené těsto a dáme péci doprostřed předehřáté trouby.
Pečeme 20 minut.
Vyndáme z trouby a korpus necháme zcela vychladnout.

Kulatý korpus překrojíme na polovinu. Obě poloviny podélně rozřízneme na několik dílů (podle toho co nám výška korpusu dovolí, cca 3-4 díly).
Jednotlivé díly korpusu potřeme jahodovou marmeládou (kromě vrchního dílu) a naskládáme na sebe. Tím vznikne „půldort”.

Zhotovíme čokoládovou polevu.
Hořkou kvalitní čokoládu nalámeme do misky.
Připravíme si vodní lázeň (ve vhodném kastrůlku, aby miska nepropadla vaříme vodu).
Čokoládu v misce zahříváme ve vodní lázni do úplného rozpuštění. Za stálého míchání přiléváme smetanu a vymícháme hladkou čokoládovou polevu. Místo dvou nádob na vodní lázeň můžeme použít domácí mlékovar tzv, „pískáček” s dvojitým dnem.

Teplou čokoládovou polevou (nesmí zchladnout) okamžitě přelijeme připravený půldort.
Ozdobíme nasekanými mandlemi nebo oříšky a trochou nasekané čokolády.
Dort necháme rychle zchladnout na cca 4°C (v chladničce).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané