Čokoládová zmrzlina

Ti z nás, kdo máme rádi dobrou čokoládu, jistě milujeme i čokoládovou zmrzlinu. Kde však kvalitní čokoládovou zmrzlinu pořídit? Zmrzlina stáčená do kornoutů ze zmrzlinových strojů, které potkáváme na každém rohu, nás v parném létě na chvilku osvěží, ale tyto výrobky z práškových polotovarů mají s daným druhem zmrzliny (včetně čokoládové) společný pouze název. Podobně jsou na tom zmrzliny z mrazících boxů (v supermarketech nepřeberné množství druhů nebo kdekoli pod různými „značkovými“ názvy). Zde si můžeme na obalu přečíst povinné složení výrobku (margarín, éčkové konzervanty, minimum čokolády a kakaa nejasného původu apod.), a tím nás zákonitě musí přejít chuť na zmrzlinu i v tom nejteplejším počasí. A cukráren s originální samovýrobou zmrzliny z kvalitních produktů je jak šafránu.

Chceme-li si tedy vychutnat požitek z opravdu luxusní čokoládové, smetanové zmrzliny, vyrobme si domácí zmrzlinu třeba podle našeho vyzkoušeného receptu (za pomoci malého domácího zmrzlinovače, i bez něj). Ta není nikterak složitá, chce jen poctivé ingredience a čas. Kvalitní čokoláda a kakao jsou stěžejní. Od toho se samozřejmě odvíjí i cena, kterou nemůžeme příliš ovlivnit (čokoláda na rozdíl třeba od ovoce nikde neroste). Složení a přesný poměr ostatních surovin zajistí správnou výslednou konzistenci zmrzliny (v mrazáku neztvrdne na kámen).
Čokoládová zmrzlina jako by si sama říkala o zdobení domácí šlehačkou (nikoho snad ani nenapadne použít margarínový tuk ve spreji). Ze všech druhů ovoce k doplnění této zmrzliny se nejvíce hlásí banán…

Suroviny:

Suroviny na zmrzlinu:

(cca litr zmrzliny)

  • Tmavá hořká čokoláda
    (min. 70%) 100g
  • Plnotučné mléko 240mlSmetana ke šlehání (min. 33%) 300ml
  • Zahuštěné neslazené mléko 250m
  • Cukr krupicový 180g
  • Světlý kukuřičný sirup 2 lžíce
  • Kakao holandského typu 40g
  • Sůl 1 špetka
  • Kukuřičný škrob 13g
    (vrchovatá lžíce)

 

Suroviny na zdobení:

(množství dle jednotlivých porcí)

  • Smetana ke šlehání
    (min. 31%) na šlehačku
  • Banán
  • Kousek čokolády k nastrouhání

Postup:

Jestliže budeme při výrobě zmrzliny využívat malý domácí zmrzlinovač, dáme jeho košík (celou spodní část) na min. 12-14 hodin vymrazit do mrazáku běžné teploty -22 °C. Nedisponujeme-li tímto strojem, dáme vymrazit nerezovou mísu.

Do mističky nasypeme lžíci kukuřičného škrobu, zakápneme cca dvěma lžícemi mléka a metličkou rozmícháme na kašičku (necháme stranou, ale před použitím znovu promícháme).

Čokoládu nalámeme do větší mísy na malé kousky. Chceme-li zachovat ve zmrzlině viditelné kousky čokolády, tak cca třetinu kousků odložíme stranou.
Připravíme (odlijeme a odvážíme) si k ruce všechny zbylé suroviny (mléko plnotučné i zahuštěné, smetanu, cukr, sirup, kakao, sůl).

Do hrnce nalijeme plnotučné i zahuštěné mléko a smetanu. Přidáme krupicový cukr a kukuřičný sirup. Zapneme sporák na polovinu výkonu a za průběžného míchání (nejlépe metličkou) zahříváme těsně pod bod varu. Nyní přisypeme kakao, přidáme špetku soli a za neustálého míchání vaříme 4 minuty.
Odstavíme hrnec z plotny a vmícháme připravený škrob rozmíchaný s mlékem. Vrátíme na sporák a za rychlejšího stálého míchání vaříme do mírného zhoustnutí (ještě asi 2-3 minuty).
Horkou směs okamžitě nalijeme do mísy s nalámanou čokoládou a mícháme dokud se čokoláda se směsí nespojí (metličku vyměníme za stěrku). Necháme zchladnout, poté v lednici řádně vychladit (občas promícháváme, aby se na povrchu netvořil čokoládový škraloup).

K vymrazené nádobce zmrzlinovače přidáme ostatní součásti (včetně míchací metly), uvedeme vchod a otvorem pro vkládání surovin vlijeme vychlazenou čokoládovou směs. Stroj necháme pracovat cca 40 minut.
Sejmeme vrchní komponenty ze stroje, pro rustikálnost zmrzliny teprve nyní vmícháme odložené kousky čokolády, nádobku zakryjeme alobalem (pokud není součástí našeho zmrzlinovače originální víko) a dáme zmrzlinu na několik hodin „dotuhnout“ do mrazáku. Od malého domácího zmrzlinovače nečekejme hotovou tuhou zmrzlinu. Pouze usnadní práci a čas s dlouhodobým častějším mícháním po dobu domražování.

Nemáme-li k dispozici stroj na výrobu domácí zmrzliny, dobře vychlazenou čokoládovou směs jednoduše vlijeme do namrazené nerezové mísy (případně vmícháme odložené kousky čokolády), zakryjeme alobalem a dáme tuhnout do mrazáku. Doba řádného ztuhnutí zmrzliny je o něco delší a hlavně v počátečních hodinách musíme několikrát směs promíchávat.

Více ztuhlou zmrzlinu vyndanou z mrazáku (nikdy neztvrdne na konzistenci ledu) před servírováním necháme v pokojové teplotě 10-15 minut povolit.
Zmrzlinu můžeme servírovat do misek či zmrzlinových pohárů pomocí kulatých zmrzlinových kleští, různých zakulacených zmrzlinových naběraček nebo jednoduše lžící (servírovací nástroje průběžně oplachjeme teplou vodou).

Takřka neoddělitelnou součástí domácí čokoládové zmrzliny je šlehačka ke zdobení. Tu zhotovujeme těsně před podáváním zmrzliny v množství potřebném na počet porcí.
Smetanu (min 31%) v hlubší misce metlami ručního mixéru (na nižší rychlostní stupeň, aby se nesrazila) vyšleháme dotuha.
Takto připravenou šlehačkou nemusíme nutně plnit cukrářské zdobící sáčky, ale servírujeme rychle, rustikálně lžící a posypeme kouskem nastrouhané čokolády.
Naší čokoládovou zmrzlinu můžeme vhodně doplnit ovocem. Banán se velice hodí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané