Čočkový salát

Čočka je vděčná a hlavně zdravá luštěnina, kterou můžeme použít na mnoho způsobů úpravy. Jedním z nich je i salát.
Na zhotovení dobrého salátu můžeme vybírat nejen různé druhy čočky, ale můžeme též popustit uzdu své kreativitě i v ostatních surovinách a ingrediencích v salátu použitých.
Dnes předkládáme recept na salát z klasické zelené čočky.

Pokud do čočkového salátu přímo zakomponujeme kousky uzeného masa, tak svou sytostí vybízí ke konzumaci jako samostatný chod, třeba s pečivem. Salát ze zelené čočky však můžeme použít i jako hlavní přílohu, nejčastěji právě k uzeným masům. V tomto případě z receptu přidání uzeného masa přímo do salátu jistě vynecháme (viz naše foto). I tak bude salát výborný…

Suroviny:

(1 větší mísa)

  • Čočka zelená 220g
  • Cibule 1 velká + 1 střední
  • Mrkev 1 větší
  • Okurka sterilovaná 2 střední
  • Vejce vařená natvrdo 3ks
  • Maso uzené – uvařené
    (vepřový ocásek, krkovice, bůček) 150g
  • Česnek 1 velký stroužek
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 3 menší lístky
  • Pepř
  • Sůl
  • Cukr
  • Citronová šťáva
    cca z jednoho většího citronu
  • Voda na vaření
  • Hořčice plnotučná cca 2 lžíce
  • Jogurt bílý cca 180g

Postup:

Čočku (předem nenamáčíme) v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou (jakostní netřeba přebírat).
Do čajového sítka vložíme divoké koření (pepř celý, nové koření a bobkové listy).
Oloupaný velký stroužek česneku přepůlíme a plochou stranou nože rozmáčkneme.
Oškrábanou mrkev nakrájíme na cca 1cm velké kostičky.
Na stejně velké kostičky nakrájíme nakládané okurky a jednu oloupanou střední cibuli.
Velkou oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny.
Vejce uvařená natvrdo (cca 10 minut ve vodě se lžící octa a špetkou soli, aby nepraskla) zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme si ponechat měsíčky vajec na přizdobení hotového salátu).
Vařené (případně pečené) uzené maso nakrájíme na nepříliš drobné kousky.

Propláchnutou čočku dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 4cm nad čočku). Vložíme sítko s kořením, přihodíme rozmáčknutý česnek a dáme vařit (sporák zatím naplno). Jakmile se čočka začne vařit, přidáme lžičku soli, 2 lžičky cukru a citronovou šťávu. Sporák ztlumíme tak, aby se čočka vařila pozvolna.
Vaříme nejprve 7 minut. Zde je potřeba zmínit, že celková délka vaření čočky je u různých druhů odlišná, proto kontrolujeme bod zlomu její tvrdosti!
Poté přidáme mrkev a čtvrtky cibule a dále dovaříme do doby změknutí čočky (cca dalších 10-15 minut). Sporák průběžně regulujeme k dosažení mírného varu.
Měkká čočka, poloměkká mrkev a cibule nerozvařená, to je správná konzistence naší čočkové směsi na salát!
Přes cedník čočku scedíme a dáme vychladnout.

Zcela vychladlou čočku ve větší míse smícháme s pokrájeným uvařeným uzeným masem a nakrájenou okurkou a cibulí. Salát dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Zjemníme vmícháním bílého jogurtu. Nakonec opatrně přimícháme nakrájená vejce a salát dáme vychladit.

Čočkový salát podáváme jako samostatný pokrm s pečivem, nebo jako hlavní přílohu k pečeným a uzeným masům (v tomto případě bez uzeného přímo v salátu).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané