Cmunda po kaplicku

Je tradiční a známé jídlo, názvem spojované s jihočeským městečkem. Proč zrovna s Kaplicemi se mám jaksi nepodařilo vypátrat. Nicméně jde o naprosto vžitý a po léta používaný název pokrmu složeného z bramboráku, kysaného zelí a uzeného masa.

Cmunda neboli bramborák nám jako samostatný pokrm nabízí mnoho variant. Jihočeský výraz „cmunda“ je daleko starší než dnes známý „bramborák“ a daleko lépe vystihuje podstatu daného pokrmu, protože slovo bramborák může být zavádějící. Vždyť bramborákem se nazývají i jiné pokrmy (třeba kynuté připravované na slaný i sladký způsob), zatímco česká cmunda je jasná bramboráková placka z daných surovin (polemizovat se dá pouze u přidávání mléka), kterou však můžeme mít dle své chuti dochucenou danými ingrediencemi (sůl, pepř, česnek, majoránka atd.) a různými surovinami vylepšenou (uzeným masem, slaninou, uzeninami, kysaným zelím, houbami apod.)

V tomto receptu se držíme osvědčené přípravy základního bramborákového těsta na cmundu. Teprve do hotových křupavých bramboráků vkládáme tepelně upravené uzené maso a dušené kysané zelí. Chtěli bychom zde zmínit i druhou variantu se salátem z tepelně nezpracovaného kysaného zelí.

Suroviny:

(4 porce)

  • Uzené libovější vepřové maso
    (např. kladenská pečeně, moravské uzené,
    uzená kýta, uzená krkovička apod.) 800g
  • Brambory moučné 1kg (po oškrábání)
  • Citronová šťáva
  • Slanina (špek) 100g
  • Mouka hladká cca 4 lžíce
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Majoránka sušená
    (vhodné je i přidání lístků majoránky čerstvé)
  • Sušená celerová nať nebo saturejka
  • Česnek 4 velké stroužky
  • Vejce 2ks
  • Sádlo na smažení
  • Kysané dušené zelí
    nebo salát z kysaného zelí
    (recepty v kap. „Domácí polotovary“ a „Saláty“)

 

Postup:

Předem připravíme dušené kysané zelí nebo zelný salát. Recepty na dušené kysané zelí a salát z kysaného zelí jsou uvedeny v kapitolách „Přílohy” a „Saláty”.

Slaninu nakrájenou na kostičky nebo hranolky (cca 0,5 x 1.5 cm) na pánvi krátce orestujeme (asi 3 minuty na středním stupni sporáku), tak, aby se příliš nevypekla (pouze zesklovatěla), odstavíme a necháme vychladnout.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Čerstvé bylinky nasekáme najemno.
Oškrábané a omyté brambory pečlivě osušíme papírovou utěrkou a nastrouháme na hrubém struhadle (vhodné je použití robotu – ušetří námahu). Nastrouhané brambory ihned zakápneme citronovou šťávou (omezí šednutí brambor).

V dostatečně velké míse vytvoříme bramborákové těsto.
Do nastrouhaných brambor (nevymačkáváme ani nesléváme vzniklou tekutinu) vmícháme vychladlou slaninu, koření (sůl, pepř, majoránku sušenou, případně i čerstvou, sušenou saturejku nebo celerovou nať). Přidáme prolisovaný česnek, vklepneme dvě celá vejce a lehce dohustíme hladkou moukou. Řádně promícháme a necháme chvilku odstát.
Nezbývá, než ochutnat a případně dochutit. Pokud nám vadí ochutnání syrového těsta, opečeme si na pánvi malý vzorek.
Největší chybou při přípravě bramborákového těsta bývá jeho přehuštění moukou.
Brambory stále pouštějí vodu, ale není potřeba více moukou více dohušťovat (i brambory obsahují škrob, který cmundu zahušťuje). V míse se vždy bude vytvářet tekutina, průběžně mícháme.

Na větší pánvi dostatečně rozpálíme sádlo v takovém množství, aby celistvě pokrylo celé dno pánve. Bramborákové těsto rozprostřeme stejnoměrně po celém dně pánve. Placka by měla být vysoká asi půl centimetru. Bramboráky opékáme na středně rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova. Při smažení první placky se nám může při obracení těsto trhat. To je zcela běžné a další placky na dostatečně vypálené pánvi by se měli dařit lépe. Jednotlivé hotové bramboráky odkládáme na talíř a prokládáme papírovými utěrkami nebo ubrousky. Před smažením každé další placky doplníme na pánev sádlo a necháme znovu rozpálit. Správná cmunda by měla být křupavá s viditelnou strukturou nahrubo strouhaných brambor.

Před podáváním z obou stran ogrilujeme plátky uzeného masa. Výborné je využití zahradního grilu, máme-li jej po ruce. Uzené lze jednoduše ogrilovat (nasucho) v pekáčku těsně pod gril v troubě (funkce horní gril). Grilováním uzené maso krásně prohřejeme a rozvoníme.

Při servírování „Cmundy po kaplicku“ položíme na větší talíř bramborovou placku. Na polovinu rozprostřeme dušené zelí nebo zelný salát, přidáme uzené a druhou polovinou cmundy překlopíme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané