Cizrnová kaše se sušenými rajčaty a bazalkou

Cizrna beraní (Cicer arietinum), známá také jako římský hrách, byla domestikována již v dávných dobách a je pěstována jako luštěnina. Je to celosvětově třetí nejvýznamnější luštěnina po hrachu setém a fazolu obecném. Cizrna patří k nejrozšířenějším jídlům na Středním východě a považuje se také za hlavní složku indické kuchyně. Do českých kuchyní cizrna velmi pozvolna proniká až počátkem druhého milénia, a to hlavně ve spojitosti s pomazánkou známou pod názvem „Hummus“.

Cizrna, ostatně jako ostatní luštěniny, má velmi široké gastronomické využití. V naší české domácí kuchyni, jak jinak, nežli v podobě přílohy, třeba velmi chutné kaše…

Suroviny:

(4 porce)

  • Cizrna sušená 300g
  • Voda na namočení a vaření cizrny
  • Česnek 2 stroužky (středně velké)
  • Cibule 2 menší
  • Smetana 31% cca 5 lžic
  • Římský kmín ½ lžičky
  • Sůl
  • Majoránka 2 lžičky
  • Chilli papričky jemně mleté
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji
    cca 5-7ks
  • Olivový olej ze sušených rajčat
    cca 2-3 lžíce
  • Bazalka čerstvá 2 hrsti lístků

Postup:

Cizrnu namočíme do studené doba namočení cizrny je 18-20 hodin (při delším namočení cizrna může začít klíčit, což ale není na závadu).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Sušená rajčata nakrájíme na drobné kousky.
Česnek oloupeme.
Lístky bazalky nasekáme (nepříliš najemnno).

Namočenou cizrnu scedíme a přes sítko tekoucí vodou propláchneme.
V hrnci propláchnutou cizrnu zalijeme studenou vodou tak, aby hladina vody byla cca 5 cm nad cizrnou a dáme vařit (zatím nesolíme). Vaříme mírným varem (částečně zaklopené poklicí) do změknutí cizrny. Doba varu se může lišit podle délky namočení cizrny (hodinu i déle). Měkkost cizrny vyzkoušíme skousnutím. Když cizrna začne měknout, přidáme lžičku soli a dovařujeme zcela doměkka.

V pánvi s vyšším okrajem zahřejeme po dně olivový olej z naložených sušených rajčat. Vsypeme nakrájenou cibuli, kterou za častého míchání restujeme dosklovata. Přidáme krátce rozvonět prolisovaný česnek (nerestujeme dlouho, aby nezhořkl) a nakonec dáme do tohoto základu na minutku prohřát nakrájená sušená rajčata. Odstavíme z plotny.

Uvařenou cizrnu přes cedník scedíme a dáme do čistého hrnce.
Cizrnový vývar nevyléváme!

Do cizrny přidáme několik lžic smetany a mixujeme tyčovým mixérem.
Dle potřebné konzistence kaše při mixování přidáváme cizrnový vývar. V průběhu mixování kaši dochucujeme solí, mletým pepřem a chilli.
Nakonec do kaše vařečkou vmícháme cibulovou směs s rajčaty, v dlaních promnutou sušenou majoránku a nasekané lístky bazalky.

Cizrnová kaše se sušenými rajčaty a bazalkou je skvělou přílohou k mnoha (zvláště masitým) pokrmům. Hodí se všude tam, kam bychom použili třeba bramborovou nebo hrachovou kaši.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané