Cibulové čatní

Čatní (též čatný) je tradiční pochutina indické kuchyně dochucující základní jídlo.
V evropských zemích je tento název spojován zejména s hledáním moderních názvů pro různé konzervované produkty. Stejně tak se s tímto výrazem setkáváme ve spojitosti s novodobými kulinářskými recepty. Je dobré zmínit, že „čatní“ není nic jiného, nežli jiné a více obecné pojmenování polotovaru z velice různých surovin (nejčastěji ovoce a zeleniny), které již dávno používali naši předci. Čatním dnes můžeme vlastně nazývat tepelné zpracování některých surovin v různé konzistenci i struktuře, kdykoli se nám to do naší kuchyně hodí, a to k přímé spotřebě (třeba v podobě přílohového dipu) nebo jako polotovar pro další využití.

Kdybychom měli možnost představit tento recept našim babičkám a prababičkám, jistě by se nás zeptaly:
„A co je na tom nového?“
Na to neexistuje odpověď. Snad jen trochu zamyšlení při užívání slova čatní v současné české domácí kuchyni, třeba při našem „Cibulovém čatní“…

Suroviny:

(na cca 4 doplňkové přílohy
nebo 1 zavařovací sklenici 750ml)

  • Cibule žlutá kuchyňská 4 větší
  • Cibule červená 4 středně velké
  • Vinný ocet 2 lžíce
  • Třtinový cukr 2 lžíce
  • Čerstvé feferonky (chilli papričky) 2ks
  • Lístky čerstvého tymiánu 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Olej (řepkový nebo slunečnicový)
  • Vinný ocet 2 lžíce

Postup:

Oloupané cibule nakrájíme na půlměsíčky (osminky).
Feferonky (chilli papričky) zbavíme vnitřní dužiny a nasekáme nadrobno (pro větší pikantnost ponecháme část semínek).

Po dně pánve s vyšším okrajem (např. Wok) rozehřejeme olej. Vhodíme cibuli a sporák nastavíme na 2-3 stupně výkonu.
Přihodíme nasekané feferonky (chilli papričky) a pozvolna restujeme či spíše dusíme za častého míchání do změknutí cibule (cibule nesmí jevit známky opečení). Tento proces trvá přibližně 20 minut. Do měkké cibule přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání necháme pozvolna částečně zkaramelizovat (cca 7 minut od nasypání cukru). Poté přilijeme kapku vinného octa, přihodíme pár lístků čerstvého (nebo mraženého) tymiánu a dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Promícháme, ještě cca 5 minut prohřejeme a odstavíme ze sporáku.

Cibulové čatní používáme teplé i studené jako doplněk k pečeným masům i mnoha minutkovým specialitám.
Uzavřené ve sklenici v chladu vydrží dlouhou dobu třeba jako výborný domácí polotovar, třeba k naplnění slaného koláče či závinu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané