Často lidé zaměňují „Chlupaté knedlíky“ za „Bosáky“. I když jsou suroviny na obě knedlíkové speciality totožné, jejich poměr i způsob přípravy je mírně odlišný.
Zatímco bosáky jsou knedlíky velice jemné, s větším poměrem důkladně vymačkaných strouhaných syrových brambor a pouze malým množstvím mouky, na chlupáče je poměr vařených brambor třetinový nebo i poloviční a mouky dáváme podstatně více. Není proto potřeba syrové brambory příliš vymačkávat, ale pouze slít. Při vkládání těsta do vřící vody knedlíky vykrajujeme lehce lžící (neutemujeme v rukách). Tím vznikají „chloupky“ na povrch knedlíků. Proto i název „Chlupaté knedlíky“.
Chlupaté knedlíky

Suroviny:
(4-5 porcí)
- Brambory syrové 500g
- Brambory vařené 350g
- Mouka hrubá 270g
- Vejce 1ks
- Sůl 1 lžička
+ 2 lžičky do vody na vaření - Máslo na potření
Postup:
Necelou polovinu z celkového množství brambor uvaříme ve slupce (možno i v páře) doměkka (cca 20-30 minut, podle velikosti brambor) a necháme zcela vychladnout. Zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
Dáme vařit vodu do velkého hrnce, kterou osolíme dvěma lžičkami soli.
Ostatní syrové oškrábané brambory (uchované ve vodě, aby nečernaly) nastrouháme do mísy na jemném struhadle (dobré je využití robotu).
Slijeme přebytečnou škrobovou vodu (nevymačkáváme).
Přidáme nastrouhané vařené brambory, jedno vejce, osolíme lžičkou soli a promícháme s hrubou moukou.
Z tohoto těsta vykrajujeme lžící šištičky nebo kuličky knedlíků, které okamžitě vkládáme do vřící vody (vařící se voda vždy čeká na knedlíky, nikoli obráceně – těsto by začalo řídnout a šednout). Knedlíky vaříme částečně zaklopené středním varem 20 minut od doby varu všech vložených knedlíků. Během vaření knedlíky lehce promíchneme, aby se otočily.
Uvařené knedlíky opatrně vybíráme na připravený plech. Horké opatrně potřeme máslem (tak, abychom zachovali chlupatou strukturu) a dáme do chladu ztuhnout.
Před podáváním chlupaté knedlíky znovu ohříváme (třeba v mikrovlnce).
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Chlupaté knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Bosáky
-
Náš TIP na PDF recept: Jihočeské máslové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Houskové kynuté knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Rychlé drbáky
-
Náš TIP na PDF recept: Špekové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Karlovarský knedlík
-
Náš TIP na PDF recept: Vídeňské knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Škubánky opékané na sádle
-
Náš TIP na PDF recept: Bramboráčky
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí těstovinové noky
-
Náš TIP na ODF recept: Gnocchi
-
Náš TIP na PDF recept: Halušky
-
Náš TIP na PDF recept: Špecle