Švestka, hrušeň a ořech jsou dřeviny rostoucí v naší vlasti. Plodů těchto stromů jsme využili pro recept na výborný, na přípravu nenáročný moučník. Právě kombinace výrazné švestky sladkokyselé chuti se sladkou hruškou s doplněním vlašského ořechu typické hořkosladké chuti je jedinečná. Švestky a dužina hrušky těsto zvláční, což příjemně kontrastuje s kousky křupavých ořechů.
Tyto vzájemně se doplňující suroviny můžeme využít při pečení sladkého chlebíčku, moučníku, který si v domácí kuchyni nezadá třeba s bábovkou. Naopak, chlebíčkové formy jsou praktičtější, než-li bábovkové. Lépe se vymazávají, vysypávají i plní a upečený moučník se snáze vyklápí. Přitom množství variant na přípravu bábovek i chlebíčků je minimálně shodné.
U chlebíčků, daleko častěji nežli u bábovek, máme potřebu finální výrobek ještě vylepšit přelitím polevou (domácí čokoládovou polevou nikdy nic nezkazíme, u ostatních rozvarových polev s cukrem se zpravidla řídíme surovinou zastoupenou v moučníku, např. ovocem). Tím samozřejmě dáváme moučníku lepší, dalo by se říci svátečnější nádech, ale v běžné domácí praxi se často bez tohoto posledního kroku po upečení chlebíčku obejdeme.
I v tomto našem receptu na „Chlebíček se švestkami, hruškou a ořechy” se řídíme pravidlem, že méně někdy znamená vice…