Chlebíček se švestkami, hruškou a ořechy

Švestka, hrušeň a ořech jsou dřeviny rostoucí v naší vlasti. Plodů těchto stromů jsme využili pro recept na výborný, na přípravu nenáročný moučník. Právě kombinace výrazné švestky sladkokyselé chuti se sladkou hruškou s doplněním vlašského ořechu typické hořkosladké chuti je jedinečná. Švestky a dužina hrušky těsto zvláční, což příjemně kontrastuje s kousky křupavých ořechů.

Tyto vzájemně se doplňující suroviny můžeme využít při pečení sladkého chlebíčku, moučníku, který si v domácí kuchyni nezadá třeba s bábovkou. Naopak, chlebíčkové formy jsou praktičtější, než-li bábovkové. Lépe se vymazávají, vysypávají i plní a upečený moučník se snáze vyklápí. Přitom množství variant na přípravu bábovek i chlebíčků je minimálně shodné.

U chlebíčků, daleko častěji nežli u bábovek, máme potřebu finální výrobek ještě vylepšit přelitím polevou (domácí čokoládovou polevou nikdy nic nezkazíme, u ostatních rozvarových polev s cukrem se zpravidla řídíme surovinou zastoupenou v moučníku, např. ovocem). Tím samozřejmě dáváme moučníku lepší, dalo by se říci svátečnější nádech, ale v běžné domácí praxi se často bez tohoto posledního kroku po upečení chlebíčku obejdeme.
I v tomto našem receptu na „Chlebíček se švestkami, hruškou a ořechy” se řídíme pravidlem, že méně někdy znamená vice…

Suroviny:

(1 menší chlebíčková forma)

  • Švestky 4ks (velké)
  • Hruška tvrdá 1ks (středně velká
  • Mouka hladká 170g
  • Cukr krupice 100g
  • Prášek do pečiva 2 lžičky
  • Vejce 1ks
  • Mléko 4 lžíce
  • Rumová tresť pár kapek
  • Máslo rozpuštěné 4 lžíce
    + na vymazání formy
  • Jádra vlašských ořechů 1 hrst
  • Mouka polohrubá na vysypání formy

Postup:

Jádra vlašských ořechů nasekáme nahrubo.
Švestky omyjeme, rozdělíme na poloviny, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
Hrušku omyjeme, zbavíme slupky, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince a též nakrájíme na větší kousky.
Ovoce dáme prozatím do lednice.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Mléko a vajíčko, předem vyndáme do pokojové teploty.

K zamíchání těsta jistě použijeme domácího robota (i když i ručně bychom to hravě zvládli).

Mouku prosejeme do hnětací mísy (hlavně kvůli provzdušnění).
Přidáme cukr, sůl, kypřicí prášek do pečiva. Sypké suroviny promícháme, k nim přilijeme rozpuštěné máslo a mléko, vklepneme celé vajíčko a za pomocí hnětacího nástavce (háku) vypracujeme hladké řidší těsto, do kterého opatrně zapracujeme nakrájené ovoce, nasekané ořechy a přidáme pár kapek rumové tresti.

Těsto vlijeme do připravené formy, povrch mírně uhladíme a vložíme do středu předehřáté trouby.
Pečeme asi hodinu a zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud při vytažení špejle nelepí, chlebíček je hotový.

Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme.
Servírujeme krájený na plátky, případné posypání moučkovým cukrem je na nás…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané