Česneková pomazánka s majonézou

Při chystání občerstvení na jakoukoli párty, včetně té silvestrovské, nesmíme zapomenout na opravdu řízné jednohubky, které se podávají až na závěr menu (jako předkrm jsou absolutně nevhodné, další chody bychom si nevychutnali). K tomuto účelu výborně poslouží česnek. V kombinaci se sýrem žervé a domácí majonézou můžeme vykouzlit pomazánku, která odváže každého, protože ji musí vybraným nápojem (pivem či vínem) spláchnout.

Podotknout zde musíme výběr použitého česneku, jehož kvalita je v tepelně neupraveném stavu obzvláště důležitá. Český česnek je jasně nejlepší, španělský můžeme použít v nouzi, čínský (nahořklé chuti) do naší kuchyně nepatří vůbec. Stejně tak, jako zakoupená hmota ve sklenici či kelímku neoprávněně nazývaná majonézou…

Suroviny:

  • Česnek (nejlépe český) 4 větší stroužky
  • Sýr žervé 80g
  • Domácí majonéza
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 1-2 lžíce
  • Kapie čerstvá ¼ středně velké
  • Nakládaná chilli paprička 1ks
  • Sůl
  • Cukr
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Citrusová šťáva
    (citronová, limetková, pomerančová)
  • Čerstvé bylinky (máme-li) 1hrst
  • Capary na zdobení

Postup:

Oloupaný česnek nakrájíme na co nejtenčí plátky, které ještě nasekáme, zasypeme lžičkou soli a širokým nožem utřeme (v žádném případě u tohoto receptu nepoužíváme lis na česnek).
Čtvrtku čerstvé kapie (očištěné od semínek) nakrájíme co nejvíce nadrobno.
Nakládanou chilli papričku nasekáme najemno (semínka ponecháme).
Čerstvé bylinky nasekáme.

V misce smícháme hustou domácí majonézu a sýr žervé s utřeným česnekem a nasekanými paprikami (sladkou i chilli). Pomazánku zjemňujeme kapkou citrusové šťávy (nejlepší je pomeranč). Můžeme dochutit čerstvě mletým barevným pepřem. Ochutnáme, slanost bývá s utřeným česnekem dostatečná, dolaďujeme špetičkou cukru (hlavně při použití citronové šťávy). Silná výraznost a pikantnost této pomazánky je na místě. Do pomazánky můžeme vmíchat nasekané čerstvé bylinky.

Pikantní česnekovou pomazánkou potíráme jednohubky z bílého či tmavého pečiva. Zdobíme capary a nasekanými bylinkami…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané