Česnečka

Každému z nás se může stát, že se po vydařené oslavě nebo párty vzbudí s hlavou jako střep a žaludkem na vodě. V těchto případech zajisté pátráme po něčem, čím bychom se napravili. Mezi známé a osvědčené „vyprošťováky“ mimo jiné patří také dobrá, řízná česneková polévka. Lze ji připravit poměrně rychle a v daných situacích nám udělá lépe. Skvělé je, pokud máme po ruce třeba zamrazený vývar (běžná součást každé domácnosti). S použitím vývaru uvaříme skvělou polévku, která nemusí být nutně zařazována pouze jako pokrm pro krušná rána. Množství česneku (nejlépe českého) si v receptu též upravujeme k obrazu svému Kvalitní vývar je nezbytný, protože nejen česnek blahodárně působí na náš organismus.
Takže i pro rychlou přípravu česnečky raději zapomeneme na vynálezy s vysokým podílem syntetické chemie v podobě kostek a prášků…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Česnek 4-5 stroužků (středně velkých)
  • Cibule 1 větší
  • Olej (řepkový, slunečnicový) cca 3 lžíce
  • Brambora 1 větší
  • Vývar 0,6l
    (kromě rybího může být téměř jakýkoliv,
    recepty v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Majoránka čerstvá nebo sušená
  • Kmín mletý
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý (černý nebo barevný)
  • Mleté chilli papričky
  • Uzené maso nebo šunka cca 150g
  • Vejce 2ks
  • Sýr ementálského typu cca 100g
  • Čerstvé bylinky na zdobení
    (pažitka, libeček, petrželka a pod.)
  • Česnekové chlebové krutóny
    k podávání

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Stroužky česneku zbavíme slupky a polovinu nakrájíme na tenké plátky.
Bramboru oškrábeme a překrájíme na menší kousky cca 2 cm (zatím necháme ponořené ve vodě, aby nezešedly).
Uzené maso nakrájíme na kousky (případně šunku na hranolky).
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Čerstvé bylinky natrháme (překrájíme) ne příliš najemno.
Vývar zahřejeme.
Připravíme česnekové chlebové krutóny:
Krajíc chleba nasucho ogrilujeme dozlatova (můžeme využít kontaktní toustovač nebo s otočením chleba horní gril trouby). Potřeme česnekem a překrájíme na kousky (krutóny).

V hrnci při vyšším stupni sporáku po dně rozpálíme olej. Dáme krátce orestovat kousky uzeného masa nebo nudličky šunky. Vhodíme kostičky cibule, rovnou přidáme dvě špetky mletého kmínu a za průběžného míchání restujeme cibulku dosklovata, až mírně dozlatova.
Přidáme rozvonět plátky česneku (pouze na minutku, aby česnek nezhořkl).

Do základu dáme kostičky brambor a zalijeme vývarem. Opatrně osolíme (domácí vývar bývá částečně slaný, ale brambora sůl potřebuje), opepříme a pikantnost můžeme zvýraznit špetkou mletých chilli papriček.
Máme-li libeček, třeba stonky, rovnou přidáme vyvařit (dodá polévce krásnou říznou chuť).
Též můžeme doplnit trochou čerstvé (zamrazené) majoránky.
Přidáme prolisovaný zbývající česnek.

Přivedeme k varu (sporák snížíme) a mírným varem, částečně zaklopené vaříme cca 15 minut. Brambory jsou ukazatelem (uvařené, ale nerozvařené).
Nakonec přímo do polévky vyklepneme vejce, vidličkou mírně rozmícháme (necháme vyniknout jejich strukturu).
Provedeme finální dochucení sušenou majoránkou v dlaních promnutou (delším vařením by mohla zesládnout) případně dosolíme a odstavíme ze sporáku. Česnečka je připravena k podávání.

Při servírování klademe na dno polévkového talíře (nebo misky) česnekové chlebové krutóny, na ně nastrouhaný sýr a zaléváme horkou česnečkou.
Zdobíme čerstvými bylinkami…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané